17 февруари 2013

Клетниците



снимка на cinefish.bg

От началото на февруари по кината върви един от филмите на сезона на филмови награди – „Клетниците”. „Клетниците” (Les Miserables, 2012, 157 мин.) е филм-мюзикъл, романтична драма, по романа на Виктор Юго и по мюзикъла, който се играе на театралните сцени по света повече от 20 години. Режисьор на филма е Том Хупър, сценарист Уилям Никълсън. Участват Хю Джакмън, Ръсел Кроу, Ан Хатауей, Хелена Бонъм Картър, Саша Барън Коуен, Аманда Сийфрид и др.
Всеки поне веднъж през живота си е чел историята на Юго, превърнала се в класика. История за бедност, за социално неравенство и социален бунт, за престъпление и наказание, за свобода и изкупление, за възмездие и втори шанс, за жертвоготовност и справедливост, за любов. Гледайки филма, си припомнях отделни моменти от романа, който съм чела в гимназията.
Филмът се отличава с това, че за първи път при заснемането на мюзикъл актьорите изпълняват на живо всички песни, вместо да ги записват предварително в студио, което е изисквало вокални тренировки, задължителна тишина на терен при снимки, дълги кадри, подчинени на музикалното изпълнение. Това носи на лентата допълнителна стойност като дава на изпълнителите изключителна свобода и емоционалност  при интерпретацията на ролите им. Актьорите играят и пеят много добре (по моето скромно мнение на неспециалист), особено силно впечатление прави влизането в роля на Ръсел Кроу и Хю Джакмън, които изнасят филма. Малкият Гаврош и малката Козет са много сладки и възбуждат симпатия, а Хелена Бонъм Картър и Саша Барън Коуен правят много интересни роли, които също не оставят зрителя безразличен. Филмът се отличава и с красиви костюми, грим и широта на картината. Въпреки това мен не ме впечатли особено, стори ми се прекалено дълъг, с излишни песни-монолози, които удължават и утежняват действието, което и без това не е особено динамично; и тъй като гледах последна прожекция, след втория час започна да ми става досадно и да ми се приспива; погледнах останалите зрители дали не спят малко преди полунощ - не спяха, но по излезлите зрители и коментарите на седящите зад мен, разбрах, че не са особено вдъхновени от филма. На моята компания пък филмът въобще не се хареса. И така „Клетниците” безспорно има много силни страни и кинематографични достойнства, но едва ли ще се хареса на масата зрители. Заслужава си все пак да се гледа от киноманите и любителите на мюзикъла.

Филмът има 8 номинации за награди „Оскар” и спечели наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) за най-добра актриса в поддържаща роля (Ан Хатауей), най-добър звук, за грим и прически и за дизайн. Филмът взе и награди "Златен глобус" за най-добър мюзикъл или комедия, Хю Джакмън беше избран за най-добър актьор в жанра, а Ан Хатауей - за най-добра актриса в поддържаща роля. Очакваме оценката на филмовата академия на 24-ти февруари.
П.П. Филмът получи 3 награди "Оскар" при 85-то връчване на отличията - за най-добра актриса в поддържаща роля за Ан Хатауей, за грим и прически и за най-добро смесване на звук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар