06 април 2015

Кармен



С известно закъснение искам да споделя добрите си впечатления от Държавна опера – Русе. В блога съм писала много статии за спектакли на Софийска опера и балет; този сезон гледах премиерите на две опери – „Самсон и Далила“ и „Тристан и Изолда“ и не бях никак очарована от Софийската опера (тръгнахме си след втория антракт на „Тристан и Изолда“, което се случва за първи път, и забелязахме много ниската посещаемост, но това е отделна тема). Миналата седмица останах приятно изненадана от първата ми среща с Русенската опера. На 30 март в Зала 1 на НДК беше представена известната опера на Жорж Бизе “Кармен” с участието на световноизвестните солисти Карла Дирликов (мецосопран) в ролята на Кармен и италианския тенор Марио Маланини в ролята на Дон Хозе. Тя е част от поредицата оперни суперпродукции, които Монте Мюзик и Държавна опера-Русе поставят традиционно в НДК. Диригент на операта беше Найден Тодоров, участваха солистите, балетът, хорът и оркестърът на Русенската опера. Хореограф на балетните изпълнения е Силвия Томова; костюмите са на френския сценограф Ги Клод Франсоа; режисьор на постановката е Кристиан Михайлеску (Румъния), а адаптацията за голяма сцена е на Огнян Драганов. В останалите главни роли бяха солистите на Русенската опера Мария Цветкова /Микаела/ и Александър Крунев /Ескамилио/; солистите Александър Баранов, Владимир Попов, Петя Цонева, Даниела Караиванова, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов и др. Хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.
"Кармен" е опера в четири действия от Жорж Бизе, създадена по едноименната новела на френския писател Проспер Мериме, написана през 1845 г.; либретото е дело на Анри Мелиак и Луи Халеви. Много неща от новелата на Мериме са съществено изменени. Операта е поставена за първи път в Париж през 1875 г. като премиерата претърпява провал, по-късно същата година е представена във Виена, където жъне голям успех. От тогава тя не слиза от сцените в целия свят и неслучайно е смятана за една от най-популярните и обичани опери. Действащи лица: Кармен, циганка - мецосопран; Дон Хозе, сержант - тенор; Ескамилио, тореадор – баритон; Цунига, капитан – бас; Моралес, сержант – баритон; Данкайро, контрабандист – баритон; Ремендадо, контрабандист – тенор; Микаела, годеница на Дон Хозе – сопран; циганки, приятелки на Кармен Фраскита – сопран и Мерцедес – мецосопран; войници, офицери, тореадори, контрабандисти, цигани, циганки, тютюноработнички, деца, народ. Действието се развива в Севиля и околностите й през 1820 г.
Всички близо 200 артиста на сцената показаха изключителна класа, професионализъм и себеотдаване. Солистите впечатлиха публиката с пеенето си; на мен най-много ми хареса Марио Маланини със силата на гласа си, който успяваше да предаде емоциите на героя си и успя да ме развълнува; той беше и един от най-бурно аплодираните след представлението. Карла Дирликов пее и играе много добре, но не успя да ме трогне, стоеше ми суховата, а не страстна циганка. Костюмите бяха много, много красиви; декорът стоеше малък на голямата сцена, в началото като че ли не се чуваше много добре, но после звукът се оправи, не беше толкова лошо. Балетът танцуваше изящно и получи много аплодисменти, хареса ми как красиво танцуват и изглеждат. Класическата “Кармен” възхити публиката и остави във всеки един зрител спомена за една красива, дори приказна музикална вечер. „Кармен“ се нареди сред любимите ми опери. Ако има ново представление препоръчвам горещо на любителите на операта.

Следващият проект на организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера-Русе е „Аида“ на Джузепе Верди  на 27-ми май в Зала 1 на НДК, с участието на Алиса Зиновиева, звездата от Миланската скала Марсио Джоси и аржентинския тенор Даниел Муньоз. Смятам да си взема билети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар