03 юни 2012

Раздяла


снимка от dnevnik.bg
С година закъснение в България успяхме да видим иранската драма „Раздяла” („Nader and Simin, a Separation”, Иран, 2011, 123 мин). Премиерата за България беше на 04.05.2012, а световната - 15.02.2011. Филмът беше включен и в програмата на „София филм фест” през март 2012, но аз не успях да го изгледам тогава и едва наскоро го гледах. Филмът ми хареса много, но ме натовари. Въпреки че е тежък, филмът си заслужава да се гледа. Понастоящем филмът може да се види в по-малките софийски киносалони като Дом на киното и Евро Синема.
Сценарист, режисьор и продуцент на филма е Асгар Фархади, оператор Махмуд Калари. Участват: Пейман Моади, Шахаб Хосеини, Сарех Баят, Сарина Фархади, Лейла Хатами и др.
Иранският филм "Надер и Симин: Раздяла" спечели голямата награда „Златната мечка” за най-добър филм на кинофестивала в Берлин още през февруари 2011.  „Сребърна мечка” 2011 за най-добра мъжка роля получиха актьорите Пейман Моади, Шахаб Хосейни и Сарех Баят. „Сребърна мечка” 2011 за най-добра женска роля получиха актрисите Лейла Хатами и Сарина Фархади. Това е първият ирански филм с „Оскар” за чуждоезичен филм, присъден му на тазгодишното раздаване на Оскарите, като филмът имаше и номинация за най-добър сценарий. Асгар Фархади получи първата награда МЕДИА на Европейския съюз, връчена му по време на фестивала в Кан през май 2012. Филмът има още награди Фажр ’11 – Награда на публиката, най-добър оператор, режисьор, сценарий, звук, поддържащ актьор (Шахаб Хосейни) и поддържаща актриса (Сарех Баят);  Сан Себастиан ’11 – Награда TVE Otra Mirada; БАФТА ‘12 за най-добър чуждоезичен филм; наградата „Златен глобус" 2012 за най-добър чуждоезичен филм; наградата „Сезар” 2012 за най-добър чуждоезичен филм.
Лентата разказва за съвременно иранско семейство от средната класа, за брак в криза, развод и последвалите проблеми, за класовите разделения в Иран, за иранския религиозен консерватизъм и за иранската съдебна система. Беше ми интересно да видя, че иранците живеят в същите жилища и карат същите коли като нас; носят дънки, отношенията помежду им обаче са утежнени от религиозните норми и социо-културни порядки. Филмът показва как егото и религиозните и семейни норми надвиват любовта  и личното щастие (което за мен е ужасно несправедливо).
Прожекция на филма „Раздялата“ на 8 май в Кинозалата на МВнР откри Дните на Иранската култура, които включваха Седмица на иранското кино. В програмата на Седмицата на иранското кино бяха още  филмите на  Асгар Фархади - „Историята на Ели” и „Празникът на огъня”. Дните на Иранската култура се организират по случай 115 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Ислямска република Иран. Организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи на Република България и Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран, със съдействието на Сдружение „Пóзор”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар