30 юли 2012

„Турандот”, Търново и „Сцена на вековете” 2012


снимка на standartnews.com
В събота и неделя отскочихме до Велико Търново, където в петък започна поредното, пето издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” (27.07.2012 – 05.08.2012). През 1985 г. на историческия хълм Царевец се провеждат за първи път оперни представления, на операта “Ивайло” от Марин Големинов; през 1987 г. - на операта “Цар Калоян” от Панчо Владигеров. Режисьор и на двата оперни спектакъла е проф. Пламен Карталов, който избира за сцена Двореца на българските царе, където се развиват историческите събития и действието от либретото на двете опери. Така се ражда и името за фестивала - “Сцена на вековете”. От 2008 г. летният оперен фестивал “Сцена на вековете” е ежегоден и привлича публика от целия свят. Тази година в програмата са включени оперите „Турандот” – на 27 и 28 юли и „Риголето” – на 3 и 4 август, и балета „Дон Кихот” – на 31 юли и 5 август. По време на фестивала ще се организират и срещи с изпълнителите от Софийската опера и балет, като домакин на срещите е "Лапидариума" на Археологическия музей. Друго събитие от съпътстващата програма е Вackstage tour – разходка зад кулусите, за да се види отблизо работата на екипа, участващ в изграждането на декорите. Софийската опера и балет е пренесена в Търново с целия си състав солисти, хористи, музиканти, балетисти.
личен архив
Ние гледахме спектакълът „Турандот” през втората му вечер и много ни хареса. Сцената, разположена в двореца на Асеневци, беше грандиозна, пресъздаваща част от Китайската стена с няколкометров дракон (за пръв път на сцената са качени машини, които въртят част от декора по време на самото представление); изградени са няколко сектора и ложи. Костюмите на китайските придворни, духовници, слуги и войници са интересни, пищни и ни харесаха. Изпълнението на солистите и хора беше много добро, това че пеят под открито небе не се отрази на силата на гласовете; на края съставът събра доста аплодисменти и подвиквания браво, а спектакълът завърши с заря. Организацията на събитието също беше на ниво, имаше много разпоредители и охрана, които упътваха; така необходимият в топлите дни бюфет беше добре зареден; осветлението на хълма след спектакъла беше добро, така че никой да не се спъне в останките на крепостта. След спектакъла автобуси на градски транспорт изчакваха да превозят желаещите гости към центъра на Търново. Оперният фестивал се организира от Софийската опера и балет и Община Велико Търново тази година за първи път с европейско финансиране; вероятно за това спектаклите, и като цяло фестивалът, са на много високо ниво (доколкото прочетох пари ще има и за изданието на фестивала през следващата година, когато се надявам също да е на високо ниво, за да го посетим живот и здраве отново).
личен архив
Действащи лица и изпълнители: ТУРАНДОТ китайска принцеса – Мариана Цветкова, АЛТУМ китайски император- Мирослав Андреев, ТИМУР детрониран татарски цар – Ангел Христов, ПРИНЦ КАЛАФ негов син – Даниел Дамянов, ЛИУ млада робиня – Силвана Пръвчева, ПИНГ велик министър – Емил Угринов, ПОНГ велик съветник – Даниел Острецов, ПАНГ велик началник на императорската кухня- Пламен Папазиков. Императорска стража, помощници на палача, духовници, висши чиновници, слуги, войници, сенки на покойници, народ – хор и балет на Софийска опера и балет. Диригент Борис Спасов; режисьор на спектакъла Пламен Карталов; сценография - Миодраг Табачки, костюми - Йоанна Маноледаки, Елена Иванова, Анна Кирилова.
Турандот е последната опера (в три действия) на Джакомо Пучини, която остава незавършена. Идеята за сюжета на операта е почерпена от пиесата на Карло Гоци "Турандот", която Пучини гледа в Берлин през 1919 година. Либретото е на Джузепе Адами и Ренато Симони. Пучини работи четири години върху партитурата като проучва китайска музика и оригинални китайски музикални инструменти. Не успява да завърши операта, като това прави Франко Алфано. Първото изпълнение на операта е през 1926 година в Ла Скала.
Премиерата на „Турандот” на Софийската опера е през 2008 г., с която операта отива на турне в Япония през октомври 2008 г.; спектакли на „Турандот” се играят и на изданието на фестивала „Сцена на вековете” през 2008-ма. Тази година е в различен вариант, а през двете вечери спектакълът „Турандот” (по информация от медиите) е бил гледан от над 2 200 души. На нас "Турандот" много ни хареса; спектакълът «Риголето» на Софийската опера и балет вече сме го гледали и също го препоръчваме за гледане през следващите дни на фестивала. Приятно гледане и до нови срещи на фестивала.

15 юли 2012

„Атила” на софийска сцена


снимка на Софийска опера и балет
Третото издание на фестивала "Опера в парка", който Софийската опера и балет прави в партньорство със Столична община и Министерство на отбраната, се проведе между 10 юни и 6 юли 2012 в парка на Военна академия „Г. С. Раковски”, София. От програмата аз успях да гледам само операта „Атила”, която имаше общо шест представления. Софийската опера и балет направи премиера на тази опера за България през юли 2011 година на хълма „Царевец” в рамките на Летния фестивал „Сцена на вековеве” с режисьор Пламен Карталов. Тази година премиерата на „Атила” на софийска сцена е с режисьор Вера Петрова в рамките на „Опера в парка”. Миналата година разказах впечатления за събитието „Опера в парка” с извода, че едва ли ще повторя; тази година реших да отида отново и съм доста по-доволна – имаше разпоредители, които упътваха, датите на оперите се разминаваха с фестивала „София рок”, осветлението на пътеките беше от доста по-силни лампи, имаше отново бюфет за желаещите, така че за това издание на събитието нямам никакви забележки по организацията. Операта много хареса на мен и моята компания, а и на познатите, които видях, най-вече с доброто пеене и игра на изпълнителите; само костюмите бяха доста озадачаващи (странно решение хуните на Атила да са облечени в работни гащеризони и дънки, костюмите на хуни и римляни бяха от различни стилове и епохи) и донякъде влошаваха цялостното добро впечатление от спектакъла. Но като цяло спектакълът много ни хареса.
„Атила” е опера от Джузепе Верди в 3 действия (5 картини) и пролог. Либрето Темистокъле Солера (по драмата „Атила, вождът на хуните” от Захариас Вернер). Първо изпълнение: 17 май 1846 г., Ла Фениче, Венеция;  първо изпълнение в България: 20 юни 1976 г., Бургас. Място и време на действието: Акуилея и Рим, Италия, 426 г.
Действащи лица и изпълнители: АТИЛА, вожд на хуните - бас - Петър Бучков; ЕЦИО, римски генерал - баритон - Нико Исаков; ОДАБЕЛА, амазонка, дъщеря на градоначалника на Акуилея - сопран - Баясгалан Дашням; ФОРЕСТО, офицер от Акуилея - тенор - Даниел Дамянов; УЛДИНО, роб на Атила - тенор - Пламен Папазиков; ЛЕОНЕ, стар римлянин - бас - Димитър Станчев. Участват и оркестър и хор на Софийска опера и балет, деца от Балетна школа „Маша Илиева” с ръководител Мария Илиева и детски хор „Пим – Пам” с ръководител Борис Карадимчев.
Диригент на спектакъла беше Алесандро Санджорджи, режисьор Вера Петрова; сценография Борис Стойнов; костюми Любомир Йорданов.
Според маестро Санджорджи, мерило за художествените възможности на един оперен театър е способността му да постави това заглавие. "Атила" - една от най-прочутите опери на Верди, се поставя рядко на големите европейски сцени, тъй като за нея е необходим огромен екип - общо 160 души, включително оркестър, хор, технически работници - мегапродукция, която не всеки оперен театър може да си позволи, отбелязват от Софийската опера и балет.
„Атила” вероятно ще се играе на 15 септември 2012 в Античен театър, Пловдив – добра възможност за пловдивчани да видят операта и доброто пеене на изпълнителите на пловдивска сцена. Заслужава си да се гледа, приятно гледане.