09 февруари 2014

Джак Райън: Теория на хаоса



снимка от сайта на cinefish.bg

На първо място, една седмица след премиерата си (31 януари), в родния бокс-офис е шпионският екшън „Джак Райън: Теория на хаоса“.
Джак Райън: Теория на хаоса“ (Jack Ryan: Shadow Recruit, 2014, САЩ, Русия, 105 мин.) е екшън със сценаристи: Антъни Пекам, Дейвид Коп, Стивън Зийлиън, Адам Козад и режисьор: Кенет Брана. Участват: Крис Пайн, Кийра Найтли, Кевин Костнър, Кенет Брана, Колм Фиори, Джема Чан, Нонсо Анонзи, Карън Дейвид.
Новият епизод от поредицата по книгите на Том Кланси е тривиална история за вечната битка между Щатите и Русия; това е доста изтъркана тема, защото САЩ и Русия са в различни от отношенията си по време на Студената война. Защо отново САЩ трябва да е заплашван от Русия?! Във „Всички страхове“ (The Sum of all fears, 2002, предишният епизод от поредицата за Джак Райън с участието на Бен Афлек и Морган Фрийман) отново САЩ бяха атакувани от Русия, сега отново са, но не с ядрена бомба, а с финансов колапс. Това вече е изтъркана тема. И като цяло „Всички страхове“ и „Патриотични игри“ бяха доста по-силни епизоди от поредицата за Джак Райън от този, защото имаха и елементи на трилър, а новият епизод си е чист екшън. Така че като сюжет и психология на героите филмът е пълна нула. Крис Пайн не ми харесва като външност и не мисля, че играе добре; Кевин Костнър играе добре, а Кенет Брана е сбъркал жанра. Иначе като цяло филмът е напрегнат, динамичен, интересен за типичен екшън и добре че не е много дълъг. Бях уморена, ходеше ми се на кино и исках нещо ненатоварващо и отвличащо вниманието и го получих. По кината обаче в момента вървят доста по–стойностни филми – Син жасмин, Спасяването на мистър Банкс, Вълкът от Уолстрийт, Филомена, Американска схема, У дома през август.

08 февруари 2014

BULGARA в Studio 5



Снощи беше първото за тази година гостуване в Студио 5 на група BULGARA. BULGARA е българска група, за която аз чух за първи път през април 2011-та покрай прожекцията на скандалния филм „Баклава“ (и за която никой от моите приятели не е чувал и до днес, за това си заслужава да напиша нещо). Групата е автор на част от музиката към филма „Баклава“. По това време си свалих и единствения им достъпен албум в интернет, тъй като музиката ми хареса – „Меча сватба“ (издаден през 2005-та). Музиката на групата съчетава български фолклор с дръм енд бейс, фънк и броукън бийт. Песните им имат способността да създават собствен свят като от фолклорна приказка, в който биваме пренасяни неусетно. Мелодиите са нежни, динамични, игриви, заредени с емоция и енергия. BULGARA съществува от 2002 и включва понастоящем:  Костадин Генчев – кавал, Димитър Христов – тамбура, Христина Белева – гъдулка, Петьо Костадинов – гайда, Чавдар Асенов – бас китара, Стоян Павлов – перкусии, Кирил Добрев - барабани, Ева Перчемлиева – перкусии, вокал.
Групата често гостува в Студио 5, но тъй като не са популярни сред моите приятели, все не мога да намеря компания и да ги послушам на живо. Е, за щастие снощи имах удоволствието да ги послушам на живо. Концертът им започна в 23 ч, свириха 45 мин и направиха почивка, след което ние си тръгнахме и не останахме за втората част поради умора в края на работната седмица, а не защото не ни хареса. Напротив, концертът много ни хареса, потопихме се за малко в света на фолклора, не можехме да откъснем очи от изпълнителите, тъй като част от тях се вживяват в музиката и са много атрактивни; BULGARA свирят със страст и приковават слуха и вниманието на публиката си; предизвикват усмивка, потропване с крака, порив към танц и вдъхновение. Препоръчвам на читателите, ако не са ги слушали, да потърсят нещо в интернет или да отскочат до Студио 5, където те редовно гостуват.