30 март 2014

МАНДЕЛА: ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ СВОБОДАТА


снимка на cinefish.bg

През март се проведе 18-тото издание на международния филмов фестивал София филм фест. Единственият филм, който успях да изгледам поради липсата на време и който исках да не пропусна беше „Мандела: Дългият път към свободата“. Филмът направи премиерата си за България именно на филмовия фестивал; световната му премиера беше на 29 ноември 2013.
Мандела: Дългият път към свободата“ (Mandela: long walk to freedom, Великобритания, ЮАР, 2013, 143 мин) е биографична драма с режисьор Джъстин Чадуик и сценарист Уилям Никълсън. Филмът е по автобиографията на Нелсън Мандела - Mandela, Nelson. Long Walk to Freedom, 1994. В ролите: Идрис Елба, Наоми Харис, Тони Кгороге, Риад Муса, Золани Мкива и др.
Филмът проследява пътя, който извървява Мандела от адвокатстването през включването му в политическата и екстремистка дейност на Африкански национален конгрес в борбата с апартейда, годините в затвора (27) до освобождаването му; първите избори, в които участват чернокожи и бели с равни права, до избирането му за първия чернокож президент на ЮАР през 1994-та. През 1993 година Нелсън Мандела получава заедно с президента Фредерик де Клерк Нобелова награда за мир.
Филмът е малко дълъг, почти два часа и половина, но не доскучава и не става досаден. Идрис Елба и Наоми Харис играят страхотно, на моменти от играта им те побиват тръпки, така силно пресъздават силата, емоциите, волята на героите си (Нелсън и Уини Мандела, две икони в историята на Южна Африка).
Безспорно филмът е много силен и вдъхновяващ и у мен остана почудата защо е пренебрегнат от Американските филмови награди Оскар (с претенцията им на връх в киноизкуството), но бързо намерих отговор за себе си - явно защото не е щатски по производство и защото не разказва щатска история; жалко. Филмът е тежък (в отделни моменти ви става студено от болката на униженията, от несправедливостта, от волята и силата за противопоставяне), на места е трогателен (може много пъти да ви разплаче, ако емпатията не ви е чужда), интересен с историята си и вдъхновяващ за тези, които вярват, че човек трябва да се бори за живот, свобода, равни права и щастие. Лентата ни учи, че само несломимите духом успяват; само хората със сила на духа, воля за успех и непримиримост пред трудностите изпъкват като лидери; те водят масите и вдъхновяват, те постигат велики дела, те остават в учебниците, превръщат се в икона за идните поколения и преобръщат световният ход на историята. Тези хора се избраните и един от тях е Нелсън Мандела (както и Уини Мандела и Фредерик де Клерк). Поклон пред паметта на Нелсън Мандела Препоръчвам филма горещо за гледане на киноманите; на любителите на биографиите на велики личности и на запалените по политика и история.

Награди и номинации за филма:
Оскар 2014 – Номинация за най-добра песен – „Ordinary love” на U2; Златен глобус 2014награда за най-добра песен и номинации за най-добър актьор във филм драма (Идрис Елба) и музика; БАФТА’14 – Номинации за наградата „Александър Корда” за най-добър британски филм; Акапулко’14 – Номинации за наградата „Холивуд” за артист на годината (Идрис Елба); Черна ролка’14 – Номинации за най-добър актьор (Идрис Елба), поддържаща актриса (Наоми Харис) и женски актьорски пробив (Линдиуе Матсикиза) и др.