17 юни 2013

Зрителна измама


снимка на cinefish.bg

От петък по кината тръгна поредното лятно забавление  - „Зрителна измама“. Зрителна измама (Now You See Me, 2013, САЩ, 116 мин.), е филм (определен като трилър), който разказва за света на илюзионистите и маговете; в който се преплитат трикове, фокуси, хипнози, бляскави шоута, банкови обири и полицейско преследване.
Сценаристи на лентата са Ед Соломон, Боаз Якин, Едуард Рикърт, режисьор: Луис Летериер. Участват: Джеси Айзенбърг, Морган Фрийман, Уди Харелсън, Айла Фишър, Дейв Франко, Марк Ръфало, Мелани Лоран, Майкъл Кейн, Майкъл Кели, Кристофър Матю Кук, и др.
Главните герои ни казват: „Колкото по-отблизо гледате, толкова по-малко виждате“; и наистина в живота тази максима е доказана, тъй като е ясно, че когато се взираш в детайлите, губиш представа за цялата картина и можеш да пропуснеш важни елементи от другите парчета на картината – това е и идеята на филма. Не позволявайте да ви отвличат вниманието с фокуси; когато някой маг ви омагьоса с изкусния си трик, винаги има по-важно събитие, което тече в момента и което вие изпускате в периферията на полезрението поради това, че са ви отвлекли вниманието. Това между другото се случва доста често и в България – отвличат ни вниманието с някое събитие-трик, което става дъвка за обществото, докато в момента се прокарва нещо голямо, което остава незабелязано от масата. Другата идея на филма според мен, прокарана от напрежението между представителката на Интерпол (Мелани Лоран) и гланият детектив от ФРБ (Марк Ръфало) е, че понякога в живота е нужна и помалко магия, за да е по-интересно и по-леко и че някои неща не е нужно да ги виждаш, за да знаеш, че съществуват.
На лентата й липсва детайлното разгръщане на образите, на които пък им липсва дълбочина; няма ги и сериозните, общочовешки теми за анализ и проблеми за  решаване. Въпреки това филмът е зрелищен, увлекателен (не смееш да отклониш поглед за миг, за да не изпуснеш някой детайл), динамичен (не усещаш как минава времето), интересен, донякъде с неочакван край и е добро предложение за разтоварване в летните вечери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар