09 март 2020

Трубадур по време на епидемия


снимка на Софийска опера

Много се радвам, че успяхме да видим гостуването на Йонуц Паску в ролята на Граф ди Луна в операта „Трубадур“ на Софийската опера на 6 март, тъй като от 8-ми март всички представления са отменени заради грипната епидемия и първите случаи на заразени в страната с новия Корона вирус. Този блог няма „да си цапа ръцете“ с разсъждения доколко масовата истерия и отмяната на всички културни мероприятия в цялата страна за неопределено време е оправдано. Само ще кажа, че се радвам, че успях да гледам спектакъла сега, преди хлопването на кепенците, въпреки че съм го гледала и при премиерата му преди година.
Действащи лица и изпълнители: Йонуц Паску в ролята на Граф ди Луна, Габриела Георгиева /Леонора/, Иванка Нинова /Азучена/, Даниел Дамянов /Манрико/, Светозар Рангелов /Ферандо/, Баясгалан Дашням /Инес/, Красимир Динев /Руиц/, Илия Илиев /Старият Циганин/, Слави Манов /Вестител/; хор и оркестър на Софийската опера и балет. Диригент на спектакъла Павел Клиничев. Режисура, сценография и художествено осветление: Филипо Тонон; костюми: Кристина Ачети.
„Трубадур“ (Il trovatore) е опера в четири действия от Джузепе Верди. След големия успех на „Риголето“ (предходна статия в блога) Верди започва работа над „Трубадур“ по драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсиа Гутиерес. Либретото е написано от Салваторе Камарано, който умира преди да го довърши, и е завършено от някой си Бардере, за това сюжетната линия е доста разпокъсана. Операта „Трубадур“ е изпълнена за първи път на 19 януари 1853 в театър „Аполо“ в Рим с изключителен успех. Това е едно от най-любимите и най-популярни произведения на Джузепе Верди, което се държи единствено на прекрасната музика. Операта е написана в традиционен  италиански стил, състои се от отделни музикални номера- арии, дуети, терцети, ансамблови и масови сцени. Музиката на „Трубадур“ има огромна притегателна сила, може би заради красотата на нейната мелодика. Операта е драматична история за магии, убийства и отмъщение; за любов, жертвоготовност, омраза и ревност; борба за надмощие, възмездие, смърт.
С компанията много харесахме изпълненията на Иванка Нинова и Йонуц Паску, както и на хора в масовите сцени: превъзходният разказ на Азучена във второ действие, завладяващ със своя драматизъм, голямата ария на граф ди Луна в следващата картина; както и масовите сцени на войници, цигани, монахини. Впечатли ни като цяло сцеграфията; декорите, костюмите. Специално на мен музиката на цялата опера, в частност и хоровите изпълнения, много ми харесва.
Заслужено на края на спектакъла певците и музикантите получиха дълги аплодисменти. Гледайте този спектакъл на Софийската опера задължително, ако сте любители на операта и сте го пропуснали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар