06 март 2010

Президент / Министър: „на си ти куклите, дай си ми парцалките“


Върховно падение на институциите!

Направо онемях от изумление в петък следобед, когато разбрах от интернет, че Президентството е пуснало на сайта си стенограма от разговор, проведен в Президенството между президента и министъра на финансите. Върховно падение на институциите! Конкурира се в моята класация от последните месеци само с престрелката между Яне Янев и Волен Сидеров в парламента по повод сексуалните ориентации и възможности на двамата, която се случи след разпадането на групата на РЗС в Народното събрание.
Това, че министър Дянков не умее да говори пред медии вече и децата го знаят. Публичните му гафове, в които обижда Президентската институция, икономическите съветници на президента, учените от БАН, преподавателите във висшите училища, лекари и др., са всеобщо известни. Този човек така и не се научи, че е по-добре да остави да говорят вместо него прессекретарите му. Не се вслуша и в съветите на министър-председателя, който е посъветвал министрите си да се изказват само по теми, които са в ресорите им. За това Дянков отнесе публичния шамар, който му нанесе президента като го остави да се черви и оправдава като ученичка и направи сценката публично достояние. Първанов зашлеви Дянков и за това, че същият този министър оряза бюджета на Президенството преди няколко месеца. Не че, това прави чест на президента и неговите съветници. Въпросът е Бойко Борисов знаел ли какво ще се случи и нарочно ли е изпратил Дянков да отнесе шамарите?!
А всичко тръгна от една реплика в едно шоу в една телевизия. Но не какво да е шоу, а гледано от голям процент от българите. И не каква да е телевизия, а национална. Гледайки обаче новините и предаванията на същата телевизия, някак си ми се струва, че прекалено сервилничи и се съобразява с интересите на управляващата партия. И щом телевизията сервилничи пред определена партия, то и най-гледаното й предаване в най-гледаното време сигурно обслужва интересите на определени ПР-и, които са подхвърлили определен сценарий за шоуто. И така подхвърлените реплики „президентът млад милионер ли е?“ и отговор, че „не е млад“ някак си не изглеждат като че хвърлени безцелно в пространството. Тоест Дянков се е съгласил да участва в един сценарий и да изиграе определена роля. Президентът обаче за пръв път реагира остро на отправена лична нападка, направи публичен скандал и поиска оставката на министър. По принцип Дянков не умее да говори пред медии и все прави разни скандали с „плямпането си ън гро“. За това и Б. Борисов го изпраща сам да се оправя със забърканата каша. Президентът за втори път през седмицата реагира изненадващо, като за първи път пуска в публичното пространство стенограма от проведен от него разговор, което не му прави чест. В късните часове на деня се включва и министър Цветанов, който обвинява, че президента нарушава Конституцията. И шоуто през тази седмица е пълно. Само дето падението на цитираните хора и на представляваните от тях институции в очите на хората се спуска до кота нула. Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар