22 март 2010

От сайта www.alternativi.bg


За малките „гаврошовци“ от гетата

От вчера тема номер 1 в медиите е хонорарът, получен от Ахмед Доган по 4 енергийни проекта в размер на 1, 5 млн. лева и декларирането им. Преди този скандал на дневен ред беше скандалът с анти-кризисните мерки на правителството, който занимаваше цяла седмица обществото. Още преди това обществото беше занимавано през медиите в продължение на две седмици от скандала между президента Първанов и министър Дянков. От днес една национална медия пуска едно идиотско „риалити шоу“, в което цели семейства ще показват на показ ежедневието и личните си взаимоотношения, което извън скандалите в медиите да отвлича вниманието на народа.
Хилядолетия наред изпитаното средство на управляващите, да отвличат вниманието на народа със зрелища от реалните проблеми на обществото дава резултат. И така вместо народа месеци наред да е по улиците на протест, седи пред телевизора, пие ракия и бира, люпи семки и гледа скандали и „риалити шоута“.

А какво реално се случва през последните месеци?! По улиците все по-често се срещат хора, които ровят в кофите; хиляди остават безработни; десетки малки фирми фалират; стотици са принуждавани от работодателя си да излизат неплатена отпуска или в болнични; увеличават се процента на необслужваните кредити; стотици хора продават здравето си в тестове за 100-150 лв, с които да преживеят месеца.

И още - инфекциозното отделиние на УМБАЛ “Св. Анна” – София е пълна с ромски деца, болни от морбили. В последната една година в България има сериозна емидемия от морбили, което е доста тежко инфекциозно заболяване, причинявано от вирус. През месец март 2010 най-много заболели деца има между 1 и 9 години и почти 100 % са ромски деца. Най-сигурното средство за предпазване от морбили е ваксинацията, която в България се провежда двукратно – на 12-15–я месец след раждането и на 12 годишна възраст. Ваксината е безплатна и напълно безвредна. Но ромите това не го знаят. Те знаят, че всичко се плаща и ги е страх да отидат при личния лекар. В повечето случаи те дори нямат личен лекар. Отделен е въпроса колко общопрактикуващи лекари биха напълнили списъка си с пациенти роми. Но все пак и ромите имат права. И могат да изберат личен лекар за децата си. Няма никакви пречки да го направят, дори да са без работа, да нямат постоянен адрес, да имат финансови затруднения или проблеми с документите, защото държавата поема здравното осигуряване на всички лица до 18 години. Но това ромите не го знаят. Те са затворени в гетата на големите градове и усилията на последните правителства да ги накарат поне да записват децата си в училище, за да получават социални помощи се оказват безуспешни. Емидемията от морбили в страната показва, че през последните 20 години ромите не само са прекъснали да ходят на училище и остават неграмотни, но са останали без профилактика на здравето. Поради липсата на профилактика (както в случая с ваксинирането на децата, което е безплатно) ромският етнос се оказва сериозна опасност за избухване на емидемии и за в бъдеще поради липсата на изграден имунитет срещу редица болести, за които превенцията са редовните имунизации. И така ромите не ходят на училище, голям процент от тях са безработни, нямат работа, не ходят на лекар. А стастистиката е стряскаща – на всяко дете от български етнос се раждат по 5 до 10 ромски деца и така след още 20 години ромският етнос ще е преобладаващ в България.
И ромите имат права и ще е добре държавата да се замисли и да провежда политика за образованието и здравето на ромските деца, които сега са малките „гаврошовци“ от гетата, но през 2020 може да управляват страната.

снимка от news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар