31 октомври 2010

Изложба на Фрида Кало във ВиенаАко до края на ноември се случи да посетите Виена, препоръчвам Ви да разгледате изложбата на Фрида Кало.

Първата ретроспективна изложба в Австрия на колоритната мексиканска художничка Фрида Кало е организирана от Банк Аустриа (Bank Austria Kunstforum) и продължава от 1 септември до 5 декември 2010.

Фрида е фигура, идентифицираща мексиканската култура, пионер на феминисткото движение. Изложбата представя 60 нейни картини, както и нейни графики, костюми и снимки, събрани от племенница й Кристина Кало. Включена е серия от фотографии-икони, които й е правил Никола Мюре, от които се вижда, че тя е била красива и интересна жена.

Изкуството на Фрида е неразривно свързано с нейния тежък живот. Картините й имат страхотно излъчване, в тях прозират най-големите й болки - разтрошеното тяло и невъзможността да има деца - направо е сърцераздирателно; картините й сякаш говорят. Фрида Кало е била омъжена за друг голям мексикански художник - Диего Ривера. Фрида и Диего са били сродни души, партийни другари, приятели, съмишленици, любовници, съпрузи, конкуренти, врагове; женили са се 2 пъти, той я изпраща в последният й час. От картините й се вижда цялата история между тях - тя е изобразявала себе си като Луната, а Диего като Слънцето, като Ин и Ян - Слънцето и Луната все се гонят и не могат да се съберат, а Ин и Ян се допълват. Фрида е била страхотна жена, силен характер и силно чувствителна личност; гениален артист. Много болка, много сила, много чувствителност, много талант - това е Фрида.

Когато разглеждах изложбата, имаше много хора, а беше следобед в работен ден, тоест има голям интерес у виенчани към изложбата. Пред сградата имаше и малка опашка за влизане в изложбата, но не чаках много - десетина минути. Имаше няколко класа ученици от по-малки и по-горни класове, които обикаляха залите и когато влязат в някоя зала, слагат на пода гумени подложки и сядат върху тях в кръг, а учителките им разказват историята на залата, която представя съответната част от живота и творчеството на Фрида. Подобен похват не съм забелязвала в нашите изложбени зали и в посещенията на ученици. За да разгледате изложбата в цялост Ви трябват минимум два часа.

Изложбата е отворена от 10 до 19ч, а в петък от 10-21ч. (У нас Националната художествена галерия, където гостуваше Едгар Дега последните два месеца, работи до 17 ч – как работещ човек ще може да посети изложбата?!) Билетът за възрастен за изложбата на Фрида е 10 евро, но ако сте пътували до Австрия с Австрийските авиолинии и покажете бордна карта можете да си купите билет за 7 евро. Редукцията в цената на билети за музеи важи при представяне на бордна карта от Австрийски авиолинии и за много други събития, които се провеждат не само във Виена, но и в Мюнхен, Венеция, Лондон, Токио, Ню Йорк до декември 2010, а някъде и до март-април-юни 2011 – списък може да се намери на страницата на Австрийски авиолинии или на програмата Miles&More. Намаление може да получите не само в цената на билети за музеи, но и в услугите на ресторанти, хотели, кафенета, обиколки на града. Това се казва подкрепа на авиокомпания в условията на световна криза и подпомагане на културата от страна на бизнеса.
Изложбата е страхотна, доста рекламирана и си заслужава да се разгледа

Няма коментари:

Публикуване на коментар