26 декември 2010

Да се откажеш да пушиш на прага на 1 януари 2011

Възможностите на пазара в България
Никога не съм била пушач. Като радетел за природосъобразен начин на живот, винаги съм смятала пушенето за вреден порок, който наистина вреди на здравето и причинява заболявания с летален край. В същото време никога не съм си позволявала да критикувам роднините и приятелите, които пушат, защото грижата за здравето е отговорност на всеки човек – който иска да се самоубива, негов си е живота.
Напоследък се убедих в може би единственото предимство на факта да си пушач – ако си пушач, по време на петминутките за пушене на работното място се социализираш в колектива и ставаш симпатичен на колегите-пушачи, които биха ти дали гръб в определени ситуации, дори биха те номинирали за служител на годината, нищо например, че работиш от няколко месеца – само факта, че си пушач и влизаш в тона на групата е достатъчен. Но толкова по този въпрос.
През последната седмица на спирките на софийското метро момичета и момчета раздаваха малки рекламни книжки, които информират за дъвките Nicorette®, търговска марка на фирмата McNeil AB, Sweden. Знаете ли какво ми направи лошо впечатление – десетки хора минават покрай момичетата и момчетата, вземат книжките и след няма и 5 метра ги изхвърлят – ако няма кошче наблизо – хвърлят по улиците. Това са гражданите на София. Гледах този феномен и всеки път се чудех на акъла им – не могат ли да кажат „Не, благодаря” или „Не желая реклами” или „Не искам” и т.н. Е, аз не съм пушач, но видях по улиците стъпкани книжки със зеленото лого на Nicorette® и при едно от излизанията ми от метрото си взех книжка за информация (професионална деформация – вземам всичко, свързано с фармация), като естествено много други пъти отказвах същите рекламни книжки.
Сега за дъвките - Nicorette® са дъвки, които съдържат като активно вещество никотин. Рекламните книжки са добре направени, има информация, тестове, статистика – трябва само някой да я прочете, а не да я хвърля по земята. Предполагам, че рекламната кампания на компанията посредством книжки няма да достигне таргета си. През празничните дни засекох и реклама по телевизията на тези дъвки – това средство със сигурност ще достигне до повече хора, но клипът някак си не успява да информира – единственото, което се запомня е, че има дъвки против пушене на пазара.
Сега за пазара – в Изпълнителната Агенция по лекарствата са регистрирани следните продукти, които биха Ви послужили в борбата с абстиненцията при отказване от пушене: Nicorette Mint® – 2 mg, 4 mg медицинска дъвка на фирмата Pfizer Health AB Sweden с активно вещество nicotine; Nicorette Freshfruit® / Nicorette Freshmint® / Nicorette Icemint® – 2 mg, 4 mg лечебни дъвки с активно вещество nicotine на фирмата McNeil AB Sweden; Nicorette Invisipatch® 10 mg, 15 mg, 25 mg трансдермални пластири с активно вещество nicotine на фирмата LTS Lohmann Therapie-Systeme AG Germany; Nicotinell® 7 mg, 14 mg, 21 mg  с активно вещество nicotine - трансдермални пластири на фирмата Novartis Consumer Health GmbH Germany; Tabex®  1,5 mg филмирани таблетки с активно вещество cytisine на Sopharma Pharmaceuticals AD, Bulgaria.
Сега реклама от мен – според мен, ако наистина искате да спрете пушенето, тъй като от 1 януари 2011 ще бъдат въведени рестрикции за пушене на обществени места и заведения за хранене, то по-добре първо да пробвате с Tabex®. Tabex® е регистрирана търговска марка на Софарма АД www.tabex.bg. Продуктът Tabex® е един от малкото оригинални продукти, с които може да се гордее българската фармация. Това е природен продукт, съдържа цитизин - алкалоид, който се извлича от жълта акация. Предимствата на продукта с цитизин пред този с никотин са: цитизинът има по-ниска токсичност от тази на никотина, взаимодейства със същите рецептори в организма като никотина, цитизинът притежава по-безопасен профил на действие, цитизинът редуцира депресивната симптоматика, свързана с прекъсването на никотиновата интоксикация, цитизинът има по-слаб ефект върху периферната нервна система и артериалното кръвно налягане, курсът на лечение с продукт с цитизин продължава 25-30 дни, докато дъвки с никотин трябва да дъвчете от 1,5 до 9 месеца. Ако не искате да пиете таблетки или да дъвчете дъвки, има и електронни цигари, които някои приятели и колеги използват като играчки за отказване от пушенето.
Всеки избира сам за себе си начина за отказване от пушене – възможности на пазара в България има много. Както и всеки сам избира дали да пуши или да не пуши, дали да бъде здрав или да си вреди. Свободната воля е голямо богатство.

5 коментара:

nana каза...

Аааа, сега и на здравословна тема...то не бяха медицински консултации, зеленчукови рецепти за готвене.Сега като сме отворили тема за пушенето.Имам питане-индианските шамани всичките до един са били с чибуците в уста и пак са били дълголетни.Ами аборигените,ката патата, от Австралия , и те със плява се опушват и пак ...не разбирам.Въпрос на издръжливост...на мен ми трябва много ,за да ме откърти.Някой и от фас и са напушени

Mariya Georgieva каза...

Лилия, за какви медицински консултации и рецепти за готвене говориш по-точно?
Ако не ти е интересен блога, не чети.
Колкото до индианските шамани или аборигените, от къде знаеш, че са с голяма продължителност на живот, след като не помнят кога са се родили - според мен са с много малка продължителност на живот, изглеждат стари и със съсухрена кожа точно от пушенето на лули:-))
Виж, ако говориш за хората в Индия, бих се съгласила, че са с висока родължителност на живот, но те са вегетарианци, йоги и не пушат :-))

Mariya Georgieva каза...

Лилия, мисля че в коментара си по-горе смесваш понятията системно пушене на цигари с никотин, което си е бич на съвременното общество с напушването при ритуални сбирки с разни треви, в повечето от които има доста полезни вещества.

frog and roll каза...

Тя, сладурката лилия, така си говори, пак е долу-горе свързано. :)) И отговор не чакай - няма обратна връзка при нея. :)

Българин каза...

Ако сте направили по-здравословния избор заповядайте в групата Непушачи във Facebook http://www.facebook.com/groups/nosmokers

Публикуване на коментар