08 август 2011

Още културни и обществени събития в Банско в дните на Международния джаз фестивал

Извън програмата на 14-тият Международен джаз фестивал в Банско се провеждат и съпътстващи културни и обществено-политически мероприятия.
В Дома на изкуствата от 6 август се провежда Колективна изложба живопис и акварел. Участват съвременни български художници: Бончо Асенов, Вили Николов, Димитър Богданов, Иван Стратиев, Марина Богданова, Огнемир Киров, Боряна Кирова, Валентин Колев, Николай Алексиев и Емил Николов. Картините се продават, стиловете са разнообразни, но мен успя да ме впечатли истински само една картина, която бих се замислила да си купя.
Също в Дома на изкуствата между 1 юли и 31 август е подредена Юбилейна фотоизложба на фотографа Драго Матеев с няколко под-теми: Лекарството Пирин, Красоти от България, Цветята на Банско и Приятели. Можете да се срещнете и с фотографа, който ще ви разкаже случки от пътуванията си. Аз също поговорих с него и разбрах, че е богат човек, защото е обиколил десетки държави по света, а според мен за човек най-голямото богатство след здравето и любовта са спомените от пътуванията му. Разгледах и снимки от пътуванията на фотографа извън фотосите, включени в изложбата, написах му нещо за спомен в книгата с пожелания и получих подарък снимка.
Посолството на Народна Република Китай пък организира прожекции на китайски игрални филми в дните 8-13 август от 17 часа в Дома на изкуствата при Музеен комплекс-Банско.
Тома Спространов, дългогодишният радиоводещ организира всеки ден от 14 часа и 16 часа прожекции на игрални фирми от историята на джаза и филми портрети на големи джазови изпълнители като Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Франк Синатра, Махалия Джаксън, Би Би Кинг, Дейвид Санборн, Боби Макферин, Дюк Елингтън, Рей Чарлз в един от хотелите на Банско.
Фондация Hanns Seidel Stiftung България организира семинар на тема: „Европеизмът в Обединена Европа, въжделения и реалност” в дните 8-9 август 2011 в залата на музея „Н. Й. Вапцаров” с участието на проф. Богдан Мирчев и проф. Андрей Пантев, Валери Найденов и Тома Томов.
А от 8 до 20 август 2011 г. Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт” организира Десетия юбилеен международен фулбрайтов летен институт в град Банско. В продължение на две седмици около 95 студенти, млади преподаватели и специалисти от Европа, Азия и Америка, избрани на конкурсен принцип, ще изслушат тринайсет интердисциплинарни курса в следните области: водене на преговори, финансов мениджмънт, бизнес стратегия, политология, социология, масови комуникации, балетно изкуство, култура на България.
И така, в Банско освен обиколка по музеите и механите, разходка в планината и слушане на джаз, се организират и доста други събития - за всекиго по нещо според интереса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар