15 юли 2012

„Атила” на софийска сцена


снимка на Софийска опера и балет
Третото издание на фестивала "Опера в парка", който Софийската опера и балет прави в партньорство със Столична община и Министерство на отбраната, се проведе между 10 юни и 6 юли 2012 в парка на Военна академия „Г. С. Раковски”, София. От програмата аз успях да гледам само операта „Атила”, която имаше общо шест представления. Софийската опера и балет направи премиера на тази опера за България през юли 2011 година на хълма „Царевец” в рамките на Летния фестивал „Сцена на вековеве” с режисьор Пламен Карталов. Тази година премиерата на „Атила” на софийска сцена е с режисьор Вера Петрова в рамките на „Опера в парка”. Миналата година разказах впечатления за събитието „Опера в парка” с извода, че едва ли ще повторя; тази година реших да отида отново и съм доста по-доволна – имаше разпоредители, които упътваха, датите на оперите се разминаваха с фестивала „София рок”, осветлението на пътеките беше от доста по-силни лампи, имаше отново бюфет за желаещите, така че за това издание на събитието нямам никакви забележки по организацията. Операта много хареса на мен и моята компания, а и на познатите, които видях, най-вече с доброто пеене и игра на изпълнителите; само костюмите бяха доста озадачаващи (странно решение хуните на Атила да са облечени в работни гащеризони и дънки, костюмите на хуни и римляни бяха от различни стилове и епохи) и донякъде влошаваха цялостното добро впечатление от спектакъла. Но като цяло спектакълът много ни хареса.
„Атила” е опера от Джузепе Верди в 3 действия (5 картини) и пролог. Либрето Темистокъле Солера (по драмата „Атила, вождът на хуните” от Захариас Вернер). Първо изпълнение: 17 май 1846 г., Ла Фениче, Венеция;  първо изпълнение в България: 20 юни 1976 г., Бургас. Място и време на действието: Акуилея и Рим, Италия, 426 г.
Действащи лица и изпълнители: АТИЛА, вожд на хуните - бас - Петър Бучков; ЕЦИО, римски генерал - баритон - Нико Исаков; ОДАБЕЛА, амазонка, дъщеря на градоначалника на Акуилея - сопран - Баясгалан Дашням; ФОРЕСТО, офицер от Акуилея - тенор - Даниел Дамянов; УЛДИНО, роб на Атила - тенор - Пламен Папазиков; ЛЕОНЕ, стар римлянин - бас - Димитър Станчев. Участват и оркестър и хор на Софийска опера и балет, деца от Балетна школа „Маша Илиева” с ръководител Мария Илиева и детски хор „Пим – Пам” с ръководител Борис Карадимчев.
Диригент на спектакъла беше Алесандро Санджорджи, режисьор Вера Петрова; сценография Борис Стойнов; костюми Любомир Йорданов.
Според маестро Санджорджи, мерило за художествените възможности на един оперен театър е способността му да постави това заглавие. "Атила" - една от най-прочутите опери на Верди, се поставя рядко на големите европейски сцени, тъй като за нея е необходим огромен екип - общо 160 души, включително оркестър, хор, технически работници - мегапродукция, която не всеки оперен театър може да си позволи, отбелязват от Софийската опера и балет.
„Атила” вероятно ще се играе на 15 септември 2012 в Античен театър, Пловдив – добра възможност за пловдивчани да видят операта и доброто пеене на изпълнителите на пловдивска сцена. Заслужава си да се гледа, приятно гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар