18 юни 2012

„Риболов в пустинята” ... или как няма невъзможни неща, ако вярваш


снимка на cinefish.bg
През уикенда с приятели изгледахме един от новите филми по кината – „Риболов в пустинята” (Salmon fishing in the Yemen”, Великобритания, 2011, 111 минути). Официалната му премиера за България беше на 15.06.2012, а световната е била на 10.09.2011. Филмът е класифициран като романтична драма и комедия и е по едноименния бестселър на Пол Тордей, а сценарият е написан от Саймън Буфой, който получи Оскар за сценария на един от любимите ми филми „Беднякът милионер”; режисьор на филма е Ласе Халстрьом. Участват: Юън Макгрегър, Амр Уакед, Емили Блънт, Кристин Скот Томас и др.
Филмът разказва историята на йеменски шейх, който иска да промени живота и поминъка на хората в даден район на страната си като построи язовир и започне на развъжда сьомга за риболов като запален рибар със замъци в Шотландия. Човек-визионер, с големи мечти и банкови сметки, за когото няма невъзможни неща, стига да имаш вяра. В историята участва представителката на шейха във Великобритания, която се наема да осъществи проекта и кани доктор по рибовъдство, който трябва да го реализира на практика. В процеса на реализация на проекта се преплитат личните истории на тримата, които се сближават, опознават и преоткриват, като накрая успяват да превърнат в реалност проекта, който в началото изглежда налудничав и възможен само на теория. В историята се замесва и Прес-секретарят на Министър-председателя на Великобритания, която иска да произведе добра новина от Близкия Изток и която от време на време подбутва събитията в една или друга посока. Историята на тримата ни внушава, че когато вярваме в нещо, колкото и невъзможно да изглежда, можем да го осъществим, ако вярваме и се трудим за него. Встрани от главната сюжетна линия, но все пак присъстващи, остават реалните конфликти в Близкия Изток и Афганистан и манипулирането на избирателите от политиците и медиите.
„Риболов в пустинята” е увлекателен, лек и позитивен, разтоварващ и трогателен филм, който внушава, че няма невъзможни неща за постигане стига да имаме вяра и да проявим постоянство и упоритост. Филмът ще ви разсмее, но също така на моменти може и да ви разплаче (около мен доста зрители подсмърчаха по едно време). Актьорската игра е много добра. Препоръчвам да се гледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар