07 юни 2012

Недосегаемите


Препоръчвам горещо на киноманите, които са пропуснали да гледат, френският филм „Недосегаемите”, който върви в момента по кината. Много добър филм, разказващ обикновени човешки истории, с които всеки може да се сблъска.

„Недосегаемите” (Франция, 2011, 112 минути) имаше премиера в България на 11 май (световна - 23.09.2011). Сценарият и режисурата са дело на екипа Ерик Толедано и Оливие Накаш. С участието на: Франсоа Клюзе, Омар Си, Ан Льо Ни, Одри Фльоро, Клотилд Моле, Сирил Менди, Доминик Дагие и др.

Рекламата на филма е, че 10 седмици е номер едно в европейските класации, във Франция филмът е оценен като културното събитие на годината. Сигурно е така, за разлика от България, където се предпочитат филми за супер-герои, вампири и дебилни истории. Филмът е по действителен случай и е фина смесица от комедийни и драматични моменти, които поддържат интереса до самия край на филма. Разказана е историята на богат аристократ, загубил любимата си жена и след това и подвижността си и на току-що излязъл от затвора, млад чернокож от предградията; животът им се преплита и двамата поемат риска да приемат предизвикателството на общата им среща, като изградят стабилно приятелство, което ги прави недосегаеми за околните. Това е филм за силата на духа и свободата на личността; за умението да приемаш предизвикателствата, които животът ти отправя; за човешкото сърце, което има нужда от приятелство, разбиране и любов, които не се купуват с пари. Филм за хора от различни социални прослойки, култури и религии; с различно образование, интереси и финансови възможности, които в обичайните условия не биха имали допирна точка, но в даден момент животът ги сблъсква. Забавен, увлекателен, трогателен филм, който си заслужава да бъде гледан.

Омар Си с ролята си на Дрис спечели награда "Сезар" 2012 за главна мъжка роля, а Франсоа Клюзе имаше номининация в същата категория. Филмът е с осем номинации за „Сезар” 2012, сред които за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий. Двамата актьори си поделят и наградата за главна мъжка роля на Международния филмов фестивал в Токио, където „Недосегаемите” е обявен за най-добрия филм на фестивала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар