26 януари 2014

Бхагавад гита



Сарасвати, богиня на знанието и мъдростта

Искам да разкажа за една книга, която току що прочетох и препоръчвам за четене на търсещите хора, тези, които се интересуват от философско-религиозните учения, възникнали в хода на човешката история.
Бхагавад гита или Божествената песен, наричана също Евангелие на Бог Кришна, е една от най-великите книги на хиндуизма, отдавна призната за световна класика. Тя ни разкрива най-дълбоката мъдрост и философия на живота и основно се счита за пътеводител на всички по пътя на Истината.
Според западни учени Бхагавад гита е била написана по-късно от Ведите и Упанишадите - предполага се между пети и втори век пр. Хр. Тя е част от шеста книга на епичната поема Махабхарата.

Ето един кратък откъс (мой любим), с който завършва дванадесета глава, озаглавена "Бхакти Йога или Пътят на Любовта" в свещената книга Бхагавад гита, една от Упанишадите, Науката за Върховния Дух, изкуството на себепознанието:
"Този, който не е способен да мрази никое същество, който е любезен и състрадателен, свободен от егоизъм и гордост, държи се еднакво в радост и мъка, и прощава,
Не проявява недоволство, целеустремен, дисциплиниран, решителен, с ум и разум, посветени на мен, такъв предан поклонник е Мой любимец.
Този, който не причинява зло на света, и на когото светът не може да навреди, който не се самозабравя от радост, гняв или страх, такъв човек Аз обичам.
Този, който е без очаквания, чист, внимателен, безразличен, непоклатим, и който се отказва от всякакво своеволие, такъв човек Ми е любим.
Този, който е отвъд радост и омраза, който не се оплаква, нито има желания, който приема еднакво добрата и лошата съдба, той е Мой любимец.
Този, за когото приятел и враг са подобни, който приема еднакво чест и безчестие, горещина и студ, удоволствие и болка, който не е привързан към нищо.
Който е безразличен към похвали и хули, който обича тишината, който е доволен от всяка съдба, който няма постоянно жилище, който има непоколебим ум и е изпълнен с преданост, такъв човек Ми е любим.
Наистина, тези, които обичат духовната мъдрост, както Аз съм я дал, чиято вяра никога не изневерява, и които отдават цялото си същество на Мен, те са ми любими"

Бхагавад гита ни разкрива в символи и прав текст законите на живота и развитието на човешката душа. Обикновено човек се замисля сериозно за смисъла на живота и се сеща за Бог едва когато изпадне в отчаяние. След като преодолее отчаянието, човек започва да разсъждава и да търси Истината, докато стигне до Мъдростта. За съжаление, най-често живеем живота си механично, без да се замисляме. Малцина търсят Истината и единици достигат до познанието на Абсолюта.
Много от принципите, изложени в Бхагавад гита след това разпознавам във философско-религиозни, езотерични учения и практики като Кабала, суфизъм, християнство, богомилство, масонство..
Мога да кажа, че книгата ми хареса; че разбирах това, което четях, но не можех да разбера как е възможно да бъде реализирано в пълнота в съвременния, свръхзабързан, технологичен и материален свят. Явно прилагането на постулатите от книгата на практика в живота ще е моята нелека, но не и невъзможна задача в търсене на Истината. Препоръчвам за четене на търсещите хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар