26 януари 2014

Американска схема


снимка на cinefish.bg

Изборът за този петък вечер на кино беше премиерният филм по кината с 10 номинации за награда „Оскар“ – „Американска схема“. В този филм се събира отново екипа от миналогодишният претендент с осем номинации за наградите „Оскар“ (от които взе само една награда) – „Наръчник на оптимиста“.  Както и в случая с „Наръчник на оптимиста“, и „Американска схема“ получи номинации за награда „Оскар“ в четирите актьорски категории, което е много рядко срещано явление: за най-добра мъжка и женска главна роля и за най-добра мъжка и женска поддържаща роля. От двата филма обаче „Наръчник на оптимиста“ ми хареса повече.
Американска схема“ (American Hustle, САЩ, 2013, 138 мин.) е криминална по-скоро комедия, отколкото драма с режисьор  Дейвид О. Ръсел и сценаристи Ерик Сингър и Дейвид О. Ръсел. Участват Крисчън Бейл, Брадли Купър, Ейми Адамс, Дженифър Лоурънс, Луис С. К., Шей Уигам, Джеръми Ренър, Робърт де Ниро и др.
Филмът не е нищо особено като сюжет и послание, учудва ме изборът на Академията; вместо да номинира филми като „Иконом на седем президента“ (Lee Daniels' The Butler) или „Спасяването на мистър Банкс“, Академията излива номинации върху един филм, който далеч не е брилянтен. „Американска схема“ е по действителен случай; разказва историята на мошеник, който е заловен и принуден от ФБР в края на 70-те години в Щатите да участва в схема за разкриване на корупция сред конгресмени и сенатори.  Филмът се отличава с много добра актьорска игра; всички, и в главните, и във второстепенните роли са много добри в разкриване психологията на героите си и сложните взаимоотношения между тях; гримът и костюмите също са много оригинални, характерни за епохата; особено ми хареса прическата на Брадли Купър, чийто герой си навива косата с ролки, а тоалетите на Ейми Адамс са сексапилни, направо убийствени. Иначе времето от два часа и малко почти не се усеща, филмът е лек, интересен, с неочаквани обрати, но не и затрогващ или вдъхновяващ. Лентата е за човешката наивност, доверчивост, глупост, за алчността и жаждата за богатство и успех, за приятелството, честта, дълга, любовта и сложните взаимоотношения между хората.
"Американска схема" заедно с "Гравитация" са двата най-големи фаворита за "Оскар 2014 с по 10 номинации. Лентата на Дейвид О.Ръсел получи три награди "Златен глобус": за най-добра комедия или мюзикъл, Ейми Адамс и Дженифър Лоурънс бяха определени за най-добра актриса в главна роля и за най-добра актриса в поддържаща роля в комедия или мюзикъл. Филмът спечели и наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добро изпълнение на актьорски състав във филм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар