24 март 2015

Желко Йоксимович срещна любовта на София



Петък, след Слънчевото затъмнение НДК посрещна една от звездите на Балканите. На 20 март в София гостува за първия си самостоятелен концерт най-популярният и талантлив певец и композитор на Сърбия, Желко Йоксимович. Желко идва у нас за първи път през 2008 г., когато пее за празника на Хасково, но до сега не е правил самостоятелен концерт в София. За гостуването си дойде с голям екип и няколко тира техника, които се погрижиха за озвучаването и осветлението на сцената. Осветлението на сцената (явно професионално поставено) беше наистина красиво, игра на цветове и емоции; сигурно няма да сбъркам, ако кажа, в унисон със звученето на песните. Певецът излезе на сцената с осем човека оркестър; освен ударни, клавирни, бас китара послушахме и кавал, цигулка, акордеон.
Повечето българи вероятно познават Желко с участията му в Евровизия, където участва като изпълнител два пъти и заема второ и трето място, освен това композира песни за други изпълнители, участващи на Евровизия, а една година е и водещ на конкурса. Всички в България познават Lane моје, с която спечели второ място на Евровизия. Това беше и песента, която цялата зала запя с него и моментът, според мен, в който той съжали, че чак сега прави голям концерт в София. Освен изключителен вокалист, Желко е композитор на песните на най-големите изпълнители в Сърбия; пленява публиката и с невероятния си талант да свири на повече от 10 различни музикални инструмента, сред които акордеон, пиано, китара и барабани. На концерта имахме възможност няколко пъти да го чуем как свири на акордеон. Най-верните му почитателки бяха подготвили цветя за него, други се протягаха за автографи, докато той пееше. От време на време докато пееше, Желко спираше и протягаше микрофона към публиката, която припяваше и явно го изненада с познаването на текстовете на повечето песни.
Насладихме се на шоуто "Balkan Bazar", програма, специално направена, за да покаже красотата на балканската музика. Чухме в различен аранжимент някои от най-големите му хитове като Ljubavi, Lane moje, LejlaMichelle (това е моя любима песен и аранжимента ми се стори малко странен, но все пак звучеше красиво), Miljacka (в която ни посвири на акордеон и пя в дует с вокалистката си), Zaboravljas, Ima nesto u tom sto me neces, Ledja O Ledja, Nije ljubav stvar и др. Получи се страхотен първи концерт на Желко Йоксимович в София; отдавна не бях присъствала на концерт, на който изпълнителите да пеят и свирят повече от 2 часа (почти два часа и половина) и залата ненаситно да пее с тях и да иска още и още. Изпълнителите изпяха няколко биса, след което излязоха, а публиката искаше още.
Концертът беше страхотен, толкова положителна енергия, радост в публиката, аплодисменти, щастие в очите на Желко; едно незабравимо преживяване. Дано не чака години, за да направи следващият си концерт, защото колкото по-често прави концерти, толкова повече почитатели ще има (пък и фенки - такъв красив мъж).

Няма коментари:

Публикуване на коментар