21 февруари 2020

Емма


С приятели бяхме решири да гледаме „Малки жени“, който от скоро върви по кината, но на касата се оказа, че сме видяли грешна програма и в избрания час този филм не върви. Вместо да обикаляме кината или да се откажем, решихме да гледаме премиерният „Ема.“ (Emma; Великобритания, 2020) с режисьор: Отъм Де Уайлд и сценарист: Елинор Катън. Участват: Аня Тейлър-Джой, Джон Флин, Бил Най, Миа Гот, Миранда Харт, Джош О‘Конър, Калъм Търнър, Рупърт Грейвс, Джема Уилан, Амбър Андерсън, Таня Рейнолдс, Конър Суинделс.
Филмът е поредният от дългата поредица адаптации по едноименния роман Emmа на Джейн Остин, публикуван през 1816 г.
Всъщност не съжалявам, че попаднахме на този филм. Оказа се лек, забавен, свеж, подходящ за разтоварване; подходящ да се пренесеш в Англия от преди два века и да забравиш всичко, което ти тежи в момента.
В началото филмът върви малко скучно, но после темпото се забързва, става интересно, накрая дори нямаш търпение картите да се подредят. Актьорите пресъздават фино нравите от преди два века; намесва се тънък английски хумор, малко ирония и накрая дори се посмяхме. Костюмите са много красиви, наслада за окото; беше удоволствие да се гледа Ема в красивите рокли, с интересни бижута в унисон с роклите, с интересни шапки и прически. Всички костюми са красиви, мъжете са малко смешни с големите си бакембарди, но какво да се прави - това е било модерно по онова време; пасторалните картини от провинциална Англия с красиви имения отмарят окото; като цяло картините във филма като декор са поредица от красиви цветове. Красив спомен остави у мен например бялата муселинена рокля на Ема с ръчно бродирани зелени цветни клонки, с копринена панделка в няколко зелени нюанса подчертаваща високата талия и красиво колие с зелени камъни в тон с зелените клонки на роклята  от сцената с развръзката. В този филм личи вниманието към детайла.
Основната тема е любовта и промяната, израстването, помъдряването на едно младо момиче, свикнало да си пъха носа навсякъде и да дирижира нещата, дори любовните отношения на околните. Нишките се оплитат, стават недоразумения, но накрая за всички има хепи енд. Да, може да е малко захаросано, но за това премиерата е на 14 февруари.
Препоръчвам го за гледане на тези, които обичат адаптации по романи от стара Англия или които търсят нещо леко и забавно за разтоварване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар