09 април 2020

Красавицата и Звярът


Когато градинки, паркове и дори планината са забранени заради извънредно положение, а искаш да избягаш от ужаса на хилядите смъртни случаи и разказите на лекари, от паниката на хората и денонощното говорене на квазиспециалисти  и политици, които те заливат отвсякъде, един добр вариант са филмите.
Един от най-любимите ми филми на всички времена, който си припомних вчера, е „Красавицата и Звярът“  („Beauty and the Beast“; 1991, анимация) на Уолт Дисни. Приказката за Красавицата и Звярът произлиза от италианския и френския фолклор и има стотици адаптации в киното, театъра и музиката, но от  многото екранизации, версията на Уолт Дисни от 1991 година е ненадмината – с 29 награди и 34 номинации; първият анимационен филм в историята на киното с номинация за Оскар за най-добър филм и две награди Оскар. Филм, с красива, запомняща се музика (някои от песните са станали класика); с фин хумор, който разсмива деца и възрастни; със симпатични герои, които те карат да се усмихнеш. Филм, посветен на най-важното човешко чувство – любовта, вдъхновявала толкова хора на изкуството да  творят; любовта, стара колкото света, която в момента е толкова необходима на света и на всеки един човек; една от любимите ми теми. Филмът разказва приказката за принца, който трябва да се научи да обича и да получи /заслужи любов в замяна, но щрихира и други нюанси като дълга към родителите, любовта към книгата, това да си различен, тшеславието и глупостта;  гнева, наказанието и наградата, солидарността. Това е филм класика, който те кара да се усмихнеш от сърце и да избягаш на едно красиво място. Препоръчвам, който не го е гледал, задължително да го изгледа; в сегашната ситуация всеки има доста свободно време.
Наскоро гледах и „Цар лъв“ („The Lion King“; 2019, анимация), новата версия на Уолт Дисни. През лятото вървя по кината, но от миналия месец го пуснаха и по HBO. Филмът е доста сладурски, разказва за смелостта, подлостта и отговорността; за това, че всички – животни, растения (и хора) на тази планета, сме свързани-едно цяло; за порастването на малкото лъвче и в пряк, и в преносен смисъл; и става за гледане и от деца, и от възрастни (аз специално си го гледах два пъти по HBO; все пак и ние, възрастните не трябва да забравяме детето в себе си и трябва да го прегръщаме от време на време). Препоръчвам го за гледане вместо всичко останало по телевизията в момента.
„Красавицата и Звярът“ и „Цар Лъв“ са предложения, които стават за гледане семейно; и от деца, и от възрастни; те са красиво бягство от реалността в момента и средство за приятно прекарване на времето.

P.S. След като изгледах и най-скорошната версия като игрален филм "Красавицата и Звярът" („Beauty and the Beast“, 2017) на режисьора Бил Кондън; мнението ми, че анимационната версия на Дисни от 1991 е ненадмината класика, си остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар