23 ноември 2020

Ароматерапия


"Медицината е изкуството да се подражава на лечебното въздействие на природата" Хипократ

 

Вегетарианският начин на хранене е моят начин повече от 22 години, познавам и съм прилагала лечебното гладуване по системата на Лидия Ковачева; стремя се да спазвам природосъобразен начин на живот, през последните две години и половина йога е част от живота ми, а напоследък и ароматерапията, за която искам да разкажа по-долу.

Ароматерапията е метод за профилактика и лечение с прилагане на натурални етерични масла, като се цели възстановяване на хармонията на душата и тялото.

Използването на натурални етерични масла и билколечението започват в дълбока древност, преди няколко хиляди години в страни като Египет, Персия, Индия, Китай. Клеопатра е първата известна жена прилагаща етерични масла за разкрасяване и съблазняване (като афродизиак); в религиозни церемонии; в грижа за кожата, ароматни вани, дезинфекция на въздуха, като добавка към храна и вино, за масаж. От Изтока идва използването на етеричните масла като предразполагащи към покой, размисъл и медитация. Етеричните масла са били символ на богатство през вековете, поднасяни са като ценни дарове, а тайните на получаването и прилагането им са били известни само на избрани хора. В по-ново време, в началото на 20 век, френският химик Рене Морис Гатефос започва да изучава свойствата на масло лавандула след изгаряне и резултатите излага в книга „Ароматерапия“, от където тръгва термина Ароматерапия.

От научна гледна точка натуралните етерични масла са многокомпонентни органични съединения, произвеждани от етеричномаслени растения. Днес са известни около 200 различни етерични масла, като съставът име е много сложен, със стотици активни вещества и е невъзможно да бъдат напълно копирани по химичен, синтетичен път. За това синтетичните масла (натурализираните) нямат биологичните свойства на натуралните етерични масла и могат да се използват безопасно само в парфюмерийното производство. Производството на натурални етерични масла е скъпо и трудоемко заради суровината, а на синтетичните е евтино. Етеричните масла са течности с характерен вкус и мирис, не са мазни при изпарение при стайна температура за разлика от растителните масла, за това не оставят мазни петна; по-леки са от водата и не се разтварят в нея, за това при вътрешен прием трябва да се вземат с емулгатор; окисляват се под действие на светлина и въздух и изискват специални условия на съхранение, имат широк спектър на биологична активност (натурални антибиотици, които убиват вируси и бактерии, действат противовъзпалително и антисептично, влияят положително на нервната система, на емоциите и психичното здраве, възстановяват кожата и косата, репеленти и афродизиаци са, стимулират имунната система и т.н). Съществена роля за ефикасността и безопасността на етеричните масла има дозата. Едно масло може да бъде използвано при няколко проблема, и в същото време за лечението на конкретно заболяване могат да се използват няколко масла. Важно е да се подбере конкретна комбинация, конкретното приложение и конкретната доза за всеки отделен човек.

Ето няколко практични правила: не използвайте неразредено етерично масло върху кожата и лигавиците, освен ако не е лавандула, чаено дърво и масло "33 алпийски билки", а разреждайте в базово масло; не превишавайте допустимите дози; направете тест за алергия за всяко масло, което ще използвате; маслата се пазят в малки стъклени разфасовки затворени, на тъмно, не в хладилник; при бременност, епилепсия и деца етеричните масла се ползват с по-голямо внимание и ограничения (в по-ниски дози). Натуралните етерични масла могат да се прилагат по много начини: аромалампа или аромадифузер, инхалация, ароматни вани, компреси, разтривки, масаж; вътрешният прием на масла е след консултация с лекар или ароматерапевт, като курсът не трябва да превишава 3 седмици, след което се прави почивка; ползват се и за обогатяване на козметични средства (кремове и шампоани) и др. За мен натуралните етерични масла са като меда - ценни, природни биологичноактивни средства, които могат да помогнат за профилактика и лечение на много физични и психични състояния вместо лекарства и синтетични средства, като профилактиката е особено важна.

Ако искате да научите повече за прилагането на натурални етерични масла за профилактика и лечение, както и да споделяте опит, можете да посетите страницата във Фейсбук „Ароматерапия с Мария, група за холистично здраве“, където консултант ще е доц. др. Анна Драганова, специалист по Вътрешни болести и Авиационна медицина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар