17 март 2022

Дюн

 


Филмът „Дюн“ върви по кината по света и у нас от октомври 2021, но едва тази седмица реших да го изгледам заради 5-те награди БАФТА, които получи през седмицата от 11-те категории, в които беше номиниран: визуални ефекти; звук; дизайн на продукция; операторско майсторство и оригинална музика - композирана от Ханс Цимер. Харесвам филми фантастика от сорта на „Интерстелар“, които са правдоподобни, "Дюн" влиза в графата ми тъпа фантастика.

„Що за глупост?!“ – това беше първото ми впечатление в първата част на филма, където темпото е доста мудно и зрителят трудно се ориентира във фабулата; става интересен и увлекателен към края, и завършва с отворен край; тоест още от самото начало (в което пише първа част) до самия край, в който липсва заключение и крайна точка, е ясно, че предстои втора част, където ще разберем остатъка от историята.

Дюн“ (Dune, САЩ 2021, 155 мин.) е, фантастика, драма, приключенски филм по част от едноименния роман от 60-те на Франк Хърбърт, режисьор: Дени Вилньов. Участват: Тимъти Шаламe, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендея, Джейсън Момоа, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста, Хавиер Бардем, Джош Бролин и др.

Сюжетът включва галактика, управлявана от император (с армия сардукани), който балансира между две царства и управления – на барон Харконен (от Харконската династия) и на дук Лито (от Артеидската династия); императорът има намесник Съдия на промяната, а разковничето е планета Аракис (Дюн), на която живее народът фремени и на която вместо да се изкара водата изпод пясъка и да се облагороди планетата, се добива Подправката-една от най-ценните суровини в галактиката. Лайтмотивът е, че само онези, които успеят да покорят своя страх, са достойни да оцелеят, докато планетата чака своя месия. По-динамичната част показва предателство, нападение, военни батальони, битка, убийства, бягство.

Ако и след 8 000 години, планетите се управляват като империи, има висши касти хора и нисши племена, има войни за суровини, ламтеж за пари и богатство, убийства, значии нашата цивилизация няма да е научила нищо и няма да е оставила нищо градивно за бъдещите поколения. Като цяло филмът не ми хареса, не ме обогати с нищо. Дори музиката на Ханс Зимер (който е композитор и на Интерстелар) не ме впечатли много. Препоръчвам го за гледане само на най-големите почитатели на фантастиката.

PS. "Дюн" спечели награда Оскар за вай-добра операторска работа, най-добър монтаж, най-добър дизайн на продукция, най-добри визуални ефекти, най-добра музика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар