15 май 2022

Евровизия, предизвестеният и подменен финал

След двата полуфинала във вторник и четвъртък, в събота вечер беше големият финал на песенният конкурс Евровизия, на който 25 песни и изпълнения се бориха за гласа на зрителите и на националните журита от Торино, Италия, при участвали 40 държави. Този блог много години е коментирал конкурса и трендовете и по традиция проследи конкурса.

В седмицата преди конкурса се пишеше, че букмейкърите залагат за победител Украйна, а в деня преди финала прочетох, че сред фаворитите за голямата награда са Украйна, Великобритания, Швеция, Италия.

На финала, представянето на Франция беше нетрадиционно, нетипично за страната, браво, но не успя да грабне; песните на Гърция и Азербайджан също се различаваха от характерните ритми от предходни години, но събраха доста гласове; швейцарската, нидерландската, исландската и песента на Литва ме приспаха, а норвежците и автстралиеца ми стояха странно, нелепо с избора на костюми и визия; италианската песен беше доста безлична; сръбската песен беше също извън обичайната рамка, странно изпълнение на „здравословна“ тематика (получи супер много точки от публиката).

Харесаха ми изпълненията на Румъния (получи доста точки от публиката), Украйна (много оригинално и като музика, и като визия изпълнение, а и с послание-почит към майката), Германия и Швеция (запомняща се мелодия), Молдова-рядко раздвижваща мелодия, весело хорце на фона на останалите (получиха изненадващо много точки от публиката); испанската енергична песен разпалваше страсти със сценичната визия; страхотен глас на британеца.

Като цяло доста незапомнящи се, разочароващи като музика, визия и сценични ефекти, като послания представяния. Ако не сте гледали финала и конкурса като цяло, не сте изпуснали много тази година. Победителят може би наистина беше предизвестен, за това по време на гласуването, повече ме вълнуваше дали костюмът на  водещия Мика, по време на изпълнението му, е на Долче и Габана. Имаше интересно включване от международната космическа станция на италианския астронавт на фона на музиката на Ханс Зимер от филма Интерстелар. И така, след гласуването на националните журита първите места бяха за Великобритания, Швеция, Испания и Украйна (единствено Испания се оказа изненада извън обявените фаворити). При вота на зрителите, зрителите дадоха най-много точки на Украйна 439, изневадващо много на Сърбия, Молдова и Норвегия; както и много на Испания, Швеция и Великобритания; иии накрая победител станаха предизвестено Kalush Orchestra от Украйна. Предизвестено, защото всички букмейкъри са залагали на тях заради войната, заради натискането на емоционалното копче на публиката, а и песента беше най-оригинална като музика и визия, изпята на украински, плюс това с послание. Дано следващият месец май Украйна да бъде домакин на конкурса в страна без война.

PS.

Пореден скандал избухна след финала. Както миналата година финалистите бяха обвинени в консумация на наркотици на финала и бяха на крачка да бъдат лишени от нагадата, така и сега Румъния съобщи, че вотът на националното жури е подменен. От румънската обществена телевизия определят като "непрозрачен" начина, по който са изчислени новите резултати и съобщават, че румънското жури е дало максимален брой точки на представителите на Молдова, а не на Украйна. Оказа се, че резултатите от вота на журито в шест от участващите държави са премахнати заради установени нередности, по съобщение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), цитирано от Евронюз. Нередностите били забелязани по време на втората репетиция и на втория полуфинал на състезанието. Проблемите са констатирани при подадените гласове от излъченото жури от шестте държави, а не при вота на публиката, се казва в съобщението на ЕСРТ. За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ „е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщението. В него не са споменати държавите, но екипи, наблюдаващи резултатите, са установили, че премахнатите точки са от вота на журито от Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

Та питам се аз, дали както ЕСРТ може да подмени вота в 6 държави, така може и в 40?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар