21 септември 2012

Франкенщайн на Кралския национален театър



снимка на programata.bg


Снощи гледах запис на постановката „Франкенщайн” на Кралския национален театър, Лондон в Cinema City в рамките на инициативата за сателитно излъчване на хитови представления от неговия репертоар в киносалони от цял свят в партньорство с Британски съвет. Самото сателитно излъчване на живо на „Франкенщайн” беше част от инициативата ”Световен театър в София”, организирана от Международния театрален фестивал „Варненско лято” от 1 до 18 юни 2012 (за която споменавах през юни). На живо по сателит „Франкенщайн" беше гледан в Cinema City на 8-ми и 18-ти юни, но аз тогава не отидох да гледам, тъй като трейлъра ми се струваше ужасяващ; след като обаче мои приятели гледаха на живо представлението през юни и бяха много впечатлени от играта на актьорите и въодушевени като цяло от събитието, аз реших да изгледам с тях снощи записа, който Британски съвет и Cinema City представиха преди новия сезон. Гледахме версия II, в която Бенедикт Къмбърбач беше Създанието, а Джони Лий Милър – гениалният учен.
„Франкенщайн” е нова пиеса, адаптирана за театралната сцена, от Ник Диър, по романа на Мери Шели с режисьор Дани Бойл. Със сценографията се е заел Марк Тилдъсли, а костюмите са дело на Сутират Ан Ларларб, хореография - Тоби Седжуик. В постановката участват още Марк Армстронг, Мартин Чембърлейн, Джоузи Дакстър, Хейдън Даунинг, Стивън Елиът, Джордж Харис, Наоми Харис, Даниъл Ингс, Карл Джонсън, Джон Килоран, Даниъл Милър, Уилям Най, Андреа Падурариу, Ела Смит, Джон Стал, Лизи Уинклър. Във „Франкенщайн” Дани Бойл прави смел експеримент с актьорите, играещи главните роли, като представлението се играе в две версии като единствената разлика между тях е в това, че актьорите Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър си разменят ролите на Виктор Франкенщайн и Създанието. Във „Франкенщайн” (версия I) ролята на д-р Франкенщайн се играе от Бенедикт Къмбърбач, а на Създанието от Джони Лий Милър. Във „Франкенщайн” (версия II) ролята на д-р Франкенщайн се играе от Джони Лий Милър, а на Създанието от Бенедикт Къмбърбач. Представлението се играе на кръгла въртяща се сцена почти без декори, осветявана отгоре от десетки светлинни тела, които светят с променлива интензивност като по този начин придават ефект в определени моменти от действието. Дани Бойл ни представя една история за разрушителната сила на егото и величието на науката, за слабостите на човешката природа, за морала и ценностната система, за доброто и злото около и в хората; показва ни поредица емоционални състояния на героите, водени от състрадание, желание за подкрепа, жестокост и отхвърляне към различните, копнеж за приятелство и любов, безпомощност, отчаяние, жажда за отмъщение, убийство.
Прожекции през лятото имаше и във Варна (по време на Международния театрален фестивал „Варненско лято”), в Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. Представлението има субтитри на български и английски език и не е подходящо за лица под 15 години.
Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програмата National Theatre LIVE, която се осъществява в България благодарение на партньорството между Британски съвет, Cinema City, Програма „Световен театър в София” на Международен театрален фестивал „Варненско лято” и Столична община. През октомври започва четвъртият сезон на сателитните предавания на живо на различни постановки – първи са „Последният Хаусман” и „Тимон Атински” на 11 октомври и 1 ноември. Мисля този път да отида да гледам на живо сателитното предаване на някоя от тях; заслужава си тъй като тези събития са новост за света след 2009 година и у нас по-отскоро. Възползвайте се и вие, ако все още не сте пробвали да гледате театър на кино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар