16 септември 2012

Наследството на Борн



снимка на cinefish.bg
Откривам сезона в блога с кратко ревю за един от последните филми по кината „Наследството на Борн” (The Bourne Legacy, САЩ, 2012, 135 мин.).  Тъй като прочетох доста отрицателни мнения в интернет за филма, реших, че няма да е излишно и едно не толкова отрицателно мнение.
Шпионският екшън-трилър „Наследството на Борн” е продължение на предишните три филма от поредицата: "Самоличността на Борн", "Превъзходството на Борн" и "Ултиматумът на Борн" по книгите на Робърт Лъдлъм. Премиерата в България беше на 31.08.2012, а световната - на 03.08.2012. Сценарист и режисьор: Тони Гилрой. Продуценти: Тони Гилрой, Патрик Краули, Франк Маршъл, Джефри Уейнър. В ролите: Джеръми Рънър, Рейчъл Уайз, Едуард Нортън, Оскар Айзък, Стейси Кийч, Скот Глен, Джоан Алън, Албърт Фини и др.
За мен филмът беше интересен, увлекателен, с интрига и напрегнато действие (към края на филма), с красиви, величествени пейзажи от Аляска (дали?!), който с нищо не превъзхожда, но и с нищо не е по-лош от предните серии. Цялата поредица като цяло не е пример за кинематографски върхове; за филми, заслужаващи награди, които разкриват психологическата дълбочина на героите и житейски истини и поуки. Но поредицата е увлекателна, динамична, с интелигентни екшън-сцени, с не-толкова плоска интрига и напрегнати моменти и въпреки отсъствието на Мат Деймън в тази серия, за мен тя не е по-лоша от предходните три (които изгледах за опресняване през последния месец) и си заслужава да се гледа от хората, които обичат екшън-трилъри на фона на скучноватия афиш това лято. Филмът е две седмици на първо място в българският бокс-офис.


Няма коментари:

Публикуване на коментар