29 септември 2012

Омският драматичен театър на гости в България



снимка на Програмата

Омският държавен академичен драматичен театър, Русия гостува през последните десетина дни за първи път в България. Театърът представи три постановки: „Дачници” по Максим Горки (Бургас – 20-ти, Пловдив – 24-ти, София – 26 септември), „Влакът „Уво” по Александър Архипов (Пловдив – 25 септември) и „Фаталното число или дяволската дузина” по Аркадий Аверченко (Бургас – 21, София – 27 септември) на сцените на Драматичен театър „Адриана Будевска”, Бургас, Драматичен театър Пловдив и Театър „Българска армия”, София. Аз (въпреки, че след училищните години, без поддръжка съм зле с руския) гледах с приятели „Фаталното число или дяволската дузина” или Седем начина да съблазним в Армията. Постановката е по пиесата на Аркадий Аверченко, сценична версия – Олга Никифорова, режисьор – Георгий Цхвирава, сценограф – Илья Кутянский, художник по костюмите – Фагиля Селская, режисьор по пластика - Игор Григурко, композитор – Игор Есипович. Премиерата на този спектакъл е през 2006 година. Участваха - Олег Теплоухов, Валерий Алексеев, Александър Гончарук, Илона Бродская, Алексей Манцигин, Сергей Сизих, Анна Ходюн, Екатерина Потапова, Элеонора Кремел, Наталия Рибякова, Моисей Василиади, Владислав Пузирников, Давид Бродский, Владимир Девятков, Марина Кройтор, Руслан Шапорин, Вячеслав Корфидов, Татяна Прокопиева, Лариса Свиркова, Егор Уланов, Сергей Черданцев, Наталия Василиади. Оркестър: Виктория Сухинина, Геннадий Найденов, Светлана Широкова.
Това е комедия, посветена на любовта; в първата част посветена на изкуството на съблазняването, а във втората – на изневярата. Актьорите играха много добре, публиката се усмихваше през цялото време и се радваше на фините, свежи (а не като в нашите, привличащи публика постановки, дебелашки)  шеги. Сценографията беше интересна, с постоянно менящи се декори за отделните сцени и отделните епизоди от историята. От време на време отделни сцени бяха съпроводени с музикално изпълнение на цигулка и акордеон; в една сцена имаше изпълнение на танц-танго. Костюмите бяха подходящи, някои рокли и шапки дори красиви. Залата на Театъра на армията беше почти пълна, естествено с руско говорещи; въпреки че предварително беше обявено, че ще има субтитри, такива липсваха, но това не помрачи разбирането и настроението на зрителите. Публиката дълго аплодира накрая големия състав на сцената и като че ли всички харесаха приятната комедия.
Ето и част от рецензия, която дава представа за естеството на историята в постановката: „Женкар дава уроци по съблазняване на новак-неудачник. Познавачът на живота ловко кара девойката да се разочарова от обаятелния „Дон Жуан”. С лекота кокетлива машинописка в прозрачна блузка прогонва «грубите» мъже, буквално лепнещи към гръдта й. Но уви, онзи, който и е симпатичен сам бяга далеч. Колко очарователни са глупавите жени-куклички! Колко трогателни са неопитните мъжленца! Колко надут и самоуверен е съблазнителят. Но ето пясъчният часовник се обръща и умните дами умело се надсмиват над професионалния женкар. Колко малко разбират те другия – мъжете и жените! Колко малко ценят другия. Заучените схеми, представите – сработват или не, но безотказно разсмиват публиката. Александра Лаврова
Ако се чудите къде е град Омск, намира се в Сибир, на брега на река Оми; град с тривековна история, с много театри и музеи и с над милион жители. Ето и малко информация от брушурката на театъра: Омският държавен академичен драматичен театър – най-старият театър на Омск, е основан през 1874 г със средства на гражданите. Сградата на театъра, която е паметник на историята и архитектурата е построена през 1905 г с пари отпуснати от градския парламент. През 1983 г на театъра е присвоено званието «Академичен». Омският академичен драматичен театър е лауреат на шест Национални театрални награди «Златна маска». През 2011 г. театърът получи наградата «Фьодор Волков» на Правителството на Руската Федерация за принос в развитието на театралното изкуство. Театърът е постоянен гост и участник в международни и руски театрални фестивали, гастролира в страната и в чужбина. През годините трупата на театъра е призната като една от най-интересните и ярки трупи в Русия. Актьорите от Омската драма са многократни лауреати на престижни премии и награди както от руски, така и от международни фестивали. От 2001 до 2012 г театърът се ръководи от Виктор Лапухин, днес Министър на културата на Омска област. От март 2009 г главен режисьор на театъра е Георгий Цхвирава. Към театъра е създадена и работи Лаборатория за съвременна драматургия. На всеки две години Правителствота на Омска област и Омския академичен драматичен театър провеждат Международния театрален фестивал «Академия».

Няма коментари:

Публикуване на коментар