25 март 2015

Софийски филмов маратон



Между 5-ти и 29-и март за 19-та година в София се провежда Международния София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Към момента изгледах само пет филма от програмата на фестивала, но мога да кажа „Браво“ на организаторите – всички зали, в които гледах филми, бяха пълни; на някои от прожекциите имаше седящи по пътеките, а и програмата изглежда супер богата и стойностна. В няколко поредни поста ще споделя моята селекция на филми.

Първият филм, който изгледах от програмата Киното днес – Големите майстори и който вероятно ще тръгне по кината е „Все още Алис“ (Still Alice, САЩ-Франция, 2014, 99 мин) с режисьори и сценаристи Ричард Глацър и Уош Уестморленд. Филмът е по романа на Лиса Дженова. Участват Джулиан Мур, Кристен Стюарт, Алек Болдуин, Кейт Босуърт, Хънтър Париш и др.
Филмът разказва историята на успешен професор и преподавател по лингвистика, успешна майка на три деца, която се разболява от ранна форма на болестта на Алцхаймер. С поставянето на диагнозата за тази жена започва нов път на опознаване на себе си в новите условия на прогресираща дегенерация на личността. Болестта поставя всички роднини в нова ситуация, едни устояват на предизвикателствата, променят се и тръгват по нов път, други искат да продължат познатия път без да правят усилия. Филмът е интригуващ (да не кажа образователен), ако не знаете какво представлява болестта на Алцхаймер или нямате роднини, които са били сполетени, вероятно ще искате да научите повече. Браво, че е създаден, за да запознае масовата публика с проблема. Мен ме накара да си изровя дисертацията, която беше посветена на синтеза на вещества с потенциална активност при болестта на Алцхаймер; изрових я и си припомних набързо етиология, симптоми, механизми, синтези и т.н.. Болестта е много страшна, опустошаваща, води до пълен упадък на личността и летален край (не ти оставя възможност дори да се самоубиеш като хората). Но да се върнем на филма. Джулиан Мур прави много силна роля в ролята на доктор Алис Хауленд, която се бори достойно с всички сили да запази образа на предишната личност пред себе си и околните. Най-силният момент от филма според мен – речта на болната професорка на една конференция по неврология. Филмът е интересен и трогателен, дълбоко човешки; заслужава да бъде гледан.

Награди и номинации: Оскар 2015 – награда за най-добра женска роля (Джулиан Мур); БАФТА ’15 – номинация за най-добра актриса (Джулиан Мур); Златен глобус ’15 – „Златен глобус” за най-добра актриса в игрален филм драма (Джулиан Мур); Награди Готам ’14 – най-добра актриса (Джулиан Мур); Независим дух ’15 – номинация за най-добра актриса (Джулиан Мур); Сателит ’14 – номинация за най-добра актриса (Джулиан Мур); Награда на Кръга на жените кинокритици ’14 – най-добър филм, посветен на жени, най-добра актриса (Джулиан Мур), Специален диплом (Джулиан Мур) и награда за актьорски кураж (Джулиан Мур).

Следващият филм, за който искам да разкажа от програмата Киното днес – Големите майстори, който също е по действителен случай и който също е посветен на пътя на една жена в търсене на себе си е „Моята разходка в дивото“ (Wild, САЩ, 2014, 115 мин) с режисьор Жан-Марк Вале и сценарист Ник Хорнби. Филмът е по мемоарите на Черил Стрейд. Участват Рийз Уидърспун, Лора Дърн, Томас Садоски, Михил Хаушман, Граби Хофман, Кевин Ранкин и др.
Рийз Уидърспуун прави силна роля като млада жена, изпаднала в пропастта на наркотиците, проваления брак, болката и безпътицата от смъртта на майка си. Млада жена с трудно детство, баща - алкохолик и побойник, разделени родители, майка – закрилница и добър пример; която трябва да извърви труден и дълъг път, в търсене и опознаване на себе си и да постави ново начало. Филм за провалите, решенията, загубата, болката, търсенето и откриването; филм, посветен на упоритостта, уязвимостта, смелостта в процеса на себепознаване. „Моята разходка в дивото“ е интересна, пълна с красиви природни картини лента, въпреки дължината си не доскучава и времето не се усеща.

Награди и номинации: Оскар 2015 – номинация за най-добра женско роля (Рийз Уидърспуун) и най-добра поддържаща женска роля (Лора Дърн); Златен глобус ’15 – номинация за най-добра актриса в игрален филм  драма (Рийз Уидърспуун); БАФТА ’15 – номинация за най-добра актриса (Рийз Уидърспуун); Сателит ’14 – номинация за най-добра актриса (Рийз Уидърспуун), най-добра поддържаща актриса (Лора Дърн) и най-добър адаптиран сценарий; Награда на Кръга на жените кинокритици ’14 – номинация за награда за актьорски кураж и специален диплом (Рийз Уидърспуун); Награди на Гилдията на американските писатели ’15 – номинация за най-добър адаптиран сценарий.

Няма коментари:

Публикуване на коментар