13 ноември 2010

Киномания започна със страхотния филм „Конфуций“


Снощи започна едно от най-чаканите събития от любителите на киното – "Киномания". 24-то издание на киномаратонът ще продължи до 28 ноември и включва 72 филма. В програмата има заглавия от Аржентина, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Испания, Канада, Коста Рика, Колумбия, Китай, Южна Корея, Полша, Русия, САЩ, Франция, Филипините, Чехия, Швеция, и Япония. Сред деветте специализирани програми се отличават "Латиноамериканско кино", "Азиатско кино" и "Българско кино". За първа година в "Киномания" ще се излъчват и анимационни филми. – Това може да се прочете във всички новинарски сайтове.

Аз поне от седмица чаках с нетърпение филма „Конфуций“. Официалното откриване на Киномания беше снощи от 19 часа в зала 1 на НДК именно с филма "Конфуций" на режисьора Хъ Мей. Фестивалът се откри от директора на НДК Х. Друмев, който не се представи и така и хората не разбраха кой е. След това, приветствие от името на Министерство на културата, поднесе зам.министър Д. Дерелиев, който разказа интересната история на Киномания и как през 1991 разни „демократи“ са искали да закрият фестивала като социалистическо мероприятие. Слава богу само са го преименували от Световна филмова панорама на Киномания и събитието продължава и до днес. Тази година е с подкрепата на Министерство на културата и Столична Община, както и на медийни партньори и фирми. Залата беше пълна; оказа се че с билетите, които сме платили, сме помогнали на 500 социално-слаби софиянци и на жителите на дома за възрастни дейци на културата, нуката и изкуството да присъстват на откриването.
Приветствие поднесе и Посланникът на Китайска НР – словото му си беше като при откриване на сесия на ООН. После ни представиха 75-ия пра-пра-внук на Конфуций. Оказа се, че потомците на Конфуций наброяват 3 милиона души по цял свят, неговият род е с най-добре изучената, проследена и описана генеалогия в света. Родословното дърво на Конфуций с историята на членовете е описана в стотици томове. От определен момент на наследниците му е дадена най-високата благородническа титла в Китай и това се оказва и най-стария благороднически род в света. Конфуций е живял преди 2500 години. Забележителна далновидност и страхотно постижение за китайската нация – да съхрани историята на един човек, който е поставил началото на философията, етиката, морала, правото, военните тактики, дипломацията в света. След края на филма китайското посолство беше устроило щанд с книги и дискове – купих си диск за 1 лв (!!!) с традиционни китайски рисунки и книга за историята на интелектуалната собственост в Китай за 1 лв (!!!); е имаше и по-скъпи книги (20-50 лв), но аз взех каквото ме интересуваше.

Филмът разказва за живота на Кон Ци от неговите 50 и няколко години до смъртта му, от момента в който владетелят на царство Лу прави Кон Ци министър на вътрешните работи, за да се пребори с мощта на Трите фамилии. Кон Ци успява чрез умели военни стратегии и тактики да върне 3 града на царство Лу от съседното царство Ци; да поиска и да реализира разрушаването на високите стени на някои градове; след това обаче първият министър и Трите фамилии недоволни от силата му го изпращат в изгнание. Дълги години Кон Ци се скита с учениците си от царство в царство докато малко преди края на живота си, първия министър го кани обратно в царство Лу. Кон Ци се връща в бащините си земи и до края на живота си преподава на последователите си и пише книги (под формата на дървени дъсчици съшити с конец).
Конфуций проповядва идеите за чест, достойнство, благородство при благородника, за мир и хармония сред хората, за равенство, за обучение и образоване на всеки човек, за грижа за ближния. Той създава школа, която повлиява основите не само на китайското, но и на японското общество; поставя основите на Конфуцианството, на съвременните науки философия, етика, право, дипломация. Един велик човек (през цялото време се чудех коя сила е зародила точно в неговия мозък идеите от учението му ?!).
Филмът си заслужава да се гледа; ще го дават пак на 21 ноември в Дом на киното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар