15 май 2011

Силно представяне на България на слабата Евровизия 2011

Късно тази нощ завърши 56-то издание на Песенния конкурс Евровизия, който се проведе в Дюселдорф (Германия) с 43 страни участнички за разлика от миналата година, когато участваха 39. Конкурсът беше спечелен от Азербайджан с 221 точки от дуета Елл и Ники с песента им Running Scared; подгласници останаха Италия, която след дълго отсъствие се завръща в конкурса и Швеция; а фаворитът ми Украйна остана на четвърто място.
Какво може да се каже с две думи за тазгодишния конкурс – много слаби песни, несправедлив вот на втория полуфинал, което доведе до силно обществено недоволство в редица европейски страни и за пореден път политическо гласуване въпреки промяната в регламента през миналата година, при която вота се определя на 50% от жури и на 50% от зрителско гласуване, за да се избегне политическото гласуване, но вотът отново беше политически.
Първият полуфинал, в който участваха 19 песни беше много слаб. На финала се класираха 10 песни – Сърбия, Литва, Гърция, Азербайджан, Грузия, Швейцария, Унгария, Финландия, Русия, Исландия. От всички най-много ми хареса песента на Литва. Франция, Испания, Италия, Великобритания, Германия се класират по право на финала, като Германия беше пак представена от Лена, която им донесе домакинството тази година.
Вторият полуфинал също беше с общо много слаби 19 песни. От всички най-много ми допадна песента на Украйна (добра балада, певицата с красива рокля пееше уверено, оригинална сценография – рисуване с пясък като фон на песента). България беше представена от Поли Генова, която изпълни песента уверено, силно, със самочувствие, беше с интересен бял тоалет и имаше интересни светлинни ефекти като допълнение на песента. Поли Генова представи България много добре, но за лош късмет не се класира на финала. За разлика от нас на финала класираха песни като тази на Босна и Херцеговина (познатото лице Дино, никаква песен) и на Молдова (някаква смеска от рок, рап, марш, цигански ритми с интересни костюми). От полуфинала не се класираха песните на България, Словакия, Македония (пеене на македонски, ритмична песен, интересни костюми и сценография с хоро) и Израел (Дана Интернешънъл, победителка в Евровизия с ритмична, но нищо особено песен), които са били харесани от публиката. На финала се класираха Украйна, Румъния, Австрия, Естония, Молдова, Ирландия, Босна и Херцеговина, Дания, Словения и Швеция.
Причината Поли да не се класира е липсата на политическа подкрепа от съседните държави. И предни години съм писала по темата, че според мен БНТ, която трябва да рекламира песента за Евровизия в страните от Европа не си върши добре работата – нито има мощна реклама на нашата песен, както например прави Азербайджан (и накрая спечели Евровизия само след няколко участия), нито се привличат страните съседки на България като „застъпници”, които да подкрепят нашата песен. Ето например на втория полуфинал, ако ние гласувахме за Македония и Румъния, а те за нас, ние можехме и да се класираме на финала. Напротив Румъния явно е подкрепила Молдова, а Молдова – Румъния и двете държави се класираха на финала. Тоест песенният конкурс е политически, а на БНТ й куца политическата подкрепа на съседните страни. Миналата година България се застъпваше и рекламираше песента на Гърция на Сакис Рувас, БНТ направи и малко реклама на Миро. Тази година не се чу България  да рекламира Поли Генова из Европа. Нямаше и застъпничество за нито една държава; по принцип тази година не можехме да сме застъпници за Гърция, тъй като те бяха на първия полуфинал, когато България не гласуваше. По БНТ имаше само платена реклама на руския изпълнител, но на нито една друга държава не се рекламираше усилено песента.
И британските и германските вестници са коментирали отпадането на Поли Генова със съжаление. Според журналистите от всички държави участнички, които отразяваха конкурса в Дюселдорф, българката със сигурност е трябвало да пее в събота; на организираните залагания в пресцентъра тя неизменно е фигурирала в крайната десетка. Положителни коментари е имало и във връзка с това, че Поли пее на български и пее абсолютно вярно, за разлика от повечето певци, които са пели фалшиво и на английски. Отпадането на Поли е предизвикало недоволство и сред българи, и сред чужденци в интернет - "На инат" е първата публикувана песен на стената на Фейсбук групата "Искаме прегласуване на втория полуфинал на "Евровизия 2011". Моето мнение, а и на доста от коментиращите в интернет е, че Поли Генова е представила България достойно. Това беше седмото участие на България в Евровизия, но досега само веднъж българска песен достигна до финала – през 2007 "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов завърши пета на финала.
След тазгодишното участие вече и аз си задавам въпроса трябва ли България да дава парите на данъкоплатците за нещо, от което явно няма голяма полза, тъй като явно не си вършим докрай добре политическата работа?!

Ето и една малка табличка, доказателство за политическия вот – всяка страна гласува най-вече за съседите си с 8-10-12 точки
Русия – Украйна и Азербайджан
Швейцария – Германия, Исландия, Босна и Херцеговина
България- Украйна, Гърция, Великобритания (за които Поли Генова призова  да се гласува)
Гърция – Грузия, Италия, Франция

Холандия- Босна и Херцеговина, Швеция, Дания
Грузия – Азербайджан, Украйна, Литва
Италия- Молдова, Великобритания, Румъния
Франция – Италия, Швеция, Испания
Кипър- Азербайджан, Швеция, Гърция
Сърбия – Унгария, Словения, Босна и Херцеговина
Украйна- Русия, Азербайджан, Грузия
Хърватия – Сърбия, Азербайджан, Словения
Финландия- Исландия, Ирландия, Унгария
Беларус – Германия, Украйна, Грузия
Норвегия- Исландия, Швеция, Финландия
Румъния – Гърция, Азербайджан, Молдова
Армения- Русия, Грузия, Украйна
Албания – Азербайджан, Гърция, Италия
Македония – Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина
Малта – Ирландия, Италия, Азербайджан
Исландия – Азербайджан, Финландия, Дания
Португалия – Азербайджан, Италия, Испания
Словакия – Ирландия, Швеция, Украйна
Унгария – Гърция, Швеция, Исландия
Великобритания – Молдова, Швейцария, Ирландия
Литва – Азербайджан, Италия, Грузия
Дания – Германия, Швеция, Ирландия
Ирландия – Молдова, Литва, Дания
Австрия – Азербайджан, Германия, Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина – Азербайджан, Сърбия, Словения
Полша- Азербайджан, Италия, Литва
Испания – Румъния, Франция, Италия
Швеция- Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия
Израел – Русия,  Дания, Швеция
Сан Марино- Гърция, Азербайджан, Италия
Естония – Азербайджан, Дания, Швеция
Германия – Ирландия, Гърция, Австрия
Молдова – Украйна, Азербайджан, Румъния
Азербайджан – Гърция, Грузия, Украйна
Белгия – Гърция, Румъния, Франция
Словения – Дания, Сърбия, Босна и Херцеговина
Латвия – Германия, Ирландия, Италия
Турция – Грузия, Босна и Херцеговина, Азербайджан

1 коментар:

Анонимен каза...

Годината не беше слаба.А представянето на България не беше силно.

"на организираните залагания в пресцентъра тя неизменно е фигурирала в крайната десетка"
Това само в твоята глава се е случило.Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но Генова си беше в дъното през цялото време.При букитата също не е била в топ 10.

Причините са много, а недоволни всяка година ще намериш за всичко в международен мащаб.Сама обаче ще те оставя да си отговориш защо държави със "слабо политическо лоби" както го наричаш пяха на финал (като Швейцария, Словения и Литва - всяка от тях се е класирала за финал по веднъж, само Литва - два пъти), а П.Генова - не.

Публикуване на коментар