18 май 2011

„Нищо по-хубаво” от Касиел Ноа Ашер


В началото на седмицата гледах един разтърсващ моноспектакъл на Касиел Ноа Ашер в Червената къща – „Нищо по-хубаво” от Оливер Буковски. Касиел е играла спектакъла на сцените на Младежкия (с режисьор: Младен Алексиев, сценография и костюми Розина Макавеева и музика: Калин Николов) и Модерен театър (с променен текст и сценография).
Пиесата разказва историята на една нискообразована жена с тежка съдба; жена, която е малтретирана от мъжа си, който в пиянските си изпълнения я предлага дори като играчка на приятелите си, самата тя става алкохоличка и в пристъп на лудост или пиянско опиянения бутва кьор – кютук пияния си мъж в мелачката за жито; следват мнима желана бременност, която се оказва рак; затвор с издевателствата на надзирателките и лудница, а впоследствие реалният или въображаем живот на жената на свобода е съсредоточен в търсене на сродна душа и истинска любов, която намира в лицето на студент-поет, когото открива по обява, скалъпена от нея и съседката й в пристъп на отчаяние. Накрая жената решава да напусне живота на свобода без истинска любов и избира свободата като се самоубива. Една история наситена с черен хумор, която те кара да се чудиш дали да плачеш или да се смееш, една трагикомедия разказана като виц. В текста има нецензурни изрази, но те не стъписват или дразнят; липсват декори, а зрителите участват от време на време в моноспектакъла. Касиел играе много силно. Накрая на представлението Касиел почерпи зрителите с бяло вино, тъй като доколкото разбрах е 40-то представление на моноспектакъла и се запозна с тези, които не познаваше, което ми направи приятно впечатление.
Оливер Буковски получава за пиесата годишна награда за драматургия в Германия и награда на Мюлхаймския театрален фестивал; пиесата е поставяна в няколко германски града и в Испания с Виктория Абрил в главната роля. Оливер Буковски получава и наградата на списание "Театер хойте" и "Герхард Хауптман". През 2009 г. Касиел Ноа Ашер става носител на приза "Актьор на Европа" на Международния фестивал за камерен театър в Македония с моноспектакъла си. Представлението е гостувало на театралната публика в Хамбург и Люксембург и е поканено в Нанси, Любляна и Сеул през 2011. Успех на Касиел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар