29 януари 2012

Балетът за деца – разширяване на кръгозора и нещо различно

През януари Софийската национална опера и балет беше включила в репертоара си „Палечка”, балет за деца по музика на Дж. Росини, по приказките на Х. К. Андерсен. Балетът е съвместна продукция на Софийска опера и балет, балетна школа „Силует”  и НУТИ. Освен приказката за Палечка, са пресътворени и приказките „Снежанка и седемте джуджета”, „Храбрият оловен войник” и „Грозното патенце”. Аз отидох да гледам детския балет с двете ми племеннички, които са на пет годинки. Моите пламеннички харесват да гледат балет по интернет, играят на балерини и от време на време искат да станат балерини; пускала съм им и „Лебедово езеро” в изпълнение на Мариинския балет, който те гледат близо час с интерес. Идеята да гледат балет на живо за първи път, макар и балет за деца, се оказа добра.
В неделята, когато ние отидохме, „Палечка” се играеше не на голяма сцена, а на малка сцена на 7-мия етаж на Националната опера. Още с влизането в залата, на мен и снаха ми ни направи лошо впечатление, че местата са пластмасови столове (не много удобни), чиито номера бяха разбъркани  и съответно ние не успяхме да заемем местата, които предварително бяхме избирали. Залата е малка, без подиум или сцена, което затруднява виждането особено на дечица, седнали на задните редове и пред тях седящи възрастни. На мен и снаха ми ни направи и лошо впечатление, че една от педагозите постоянно напътстваше по-малките изпълнители, като по този начин според нас им внасяше допълнителен стрес с думите да си махнат дъвките или къде да застанат. Но до тук с негативните коментари. „Палечка” се играе от страшно много изпълнители, които са на различни възрасти, от 3 до 18 години (по мое мнение), чиято координация си е трудна задача заради разликите във възрастта и уменията; балерините и балетистите играят с голям ентусиазъм; особено малките балеринки са много сладки. Кралицата и кралят на елфите, Снежанка и принцът, майката на Палечка и Къртът, Мишката са балерини и балетисти от Националната опера. Палечка, лястовичката, принцът на елфите, жабки, летни цветя, есенни листа, снежинки, джуджета, пеперудки, пиленца, кокошчици, лебеди, лястовички, елфи са солисти и артисти на Националната опера и балет, ученички от НУТИ и дечица и по-големи изпълнители от балетна школа „Силует”. На спектакъла имаше доста родители, дошли да се порадват на отрочетата си-изпълнители. Като цяло балетът е много сладък, всички деца зрители много го харесаха и успяха да се задържат на места си в продължение на един час. Едната от моите племеннички след балета по целия път до вкъщи си пееше, а в къщи започна да танцува като балерина; и на двете ми племеннички балетът „Палечка” много им хареса. Това се оказа добър опит за внасяне на малко духовност и култура в живота на малките, нещо различно от обичайните им занимания и разширяване на кръгозора. Препоръчвам горещо на родители, лели и чичовци на малки деца да водят дечицата на балет за деца в Софийската национална опера и балет; има доста детски спектакли в репертоара. Билетите и за деца, и възрастни бяха по 8 лв, което е доста добра цена.

Идеята и реализцията на този спектакъл е на директора на школа “Силует”   Вероника Ценкова, хореограф е  Галина Сребрева, художник на костюмите – Мария Блажева. Балетна школа „Силует” е създадена през 1998 от Вероника Ценкова, балерина в Софийска опера и балет. Галина Сребрева е също балерина в Софийска опера и балет и хореограф, а „Палечка” е първия й балет за деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар