05 февруари 2012

Пухеният

снимка от http://www.javorgardev.com
Пиесата „Пухеният” е написана от британският писател от ирландски произход Мартин Макдона; за първи път пиесата е поставена през 2003 г. в Кралския национален театър в Лондон; получила е наградата “Лорънс Оливие” за най-добър театрален текст за 2004 г. Пиесата е преведена на български език специално за представлението на Варненският драматичен театър “Стоян Бъчваров” с режисьор Явор Гърдев, като премиерата е била в рамките на МТФ „Варненско лято 2004“. От премиерата до 2011 г „Пухеният“ е игран 94 пъти, след което Варненския драматичен театър сваля постановката от репертоара си. Постановката "Пухеният" на Варненския театър е с награда "Аскеер" 2005 за сценографията на Никола Тороманов; селекциониран е за фестивалите “Аполония”, Созопол и “Сцена на кръстопът”, Пловдив.
Спектакълът на Явор Гърдев влезе в столичния афиш с премиерни представления в Театър 199 "Валентин Стойчев" на 15 и 16 октомври 2011. Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Калин Николов. Участват: Пенко Господинов, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Никола Мутафов и Йоанна-Микаела Димитрова.
Аз гледах пиесата на сцената на Театър 199 и останах с противоречиви впечатления. Пиесата е много силна с черния хумор, тя е разтърсваща, провокативна и за някои шокираща. Тя показва някои от най-тъмните черти на човешката природа, а именно насилието над други човешки същества, включително убийството, в това число и най-страшното и най-крайното – насилието над деца и убийството на деца. Пиесата разказва за разпит на писател от двама инспектори, които преглеждат по време на разпита разказите на писателя, които описват странни, приказни, шокиращи, дори шизофренни истории, в които главни действащи лица са деца. Направен е разрез на характера и миналото на писателя през разказите му. Действието е напрегнато, динамично, стресиращо и с обрати. Писателят, заподозрян в убийства, на моменти се превръща в жертва на насилие, в други - в извършител на убийства. Разследващите полицаи прилагат насилие над арестанта, в което прозират собствените им рани от насилието в собствения им живот. Актьорите играят много добре, сценографията е интересна и режисьорският прочит е брилянтен. Постановката „Пухеният”, както и последната постановка на Гърдев по Макдона - „Ръкомахане в Спокан”, е разтърсваща, изпълнена с насилие и провокативна. Постановката е добра, но е шокираща и трудна за преглъщане от масовия зрител; не се препоръчва за лица до 16 години. Със сигурност „Пухеният” трябва да се гледа от ценителите на Явор Гърдев.

През 2009 „Пухеният” от Мартин Макдона е поставян и на сцените на Сатиричния театър и на Модерен театър с режисьор: Стайко Мурджев, сценография: Момчил Тасев, костюми: Ивелина Минева, музика: Емил Граничаров с участието на: Благой Бойчев, Явор Бахаров, Ивайло Драгиев, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Мира Бояджиева, Радина Кърджилова. За участието си в този спектакъл Ованес Торосян е номиниран за награда ИКАР в категория “Дебют”, номиниран е и режисьорът на спектакъла – Стайко Мурджев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар