29 февруари 2012

Артистът – едно малко бижу за ценители


От 24 февруари, по кината в България, тръгна филмът „Артистът” (Франция, Белгия, 2011); романтичната драма, за която цялата световна киноиндустрия говори в последните месеци. Аз очаквах с нетърпение филма, изгледах го веднага, след като тръгна по кината и не останах разочарована. Филмът е черно-бял и ням, но е много добър; лъхащ на романтика, на комедия и драма; интересен, забавен, вълнуващ, трогателен, човешки. Въпреки, че актьорите не говорят, филмът не е досаден и 100-те минути минават неусетно; липсата на цветове в картините не пречи на колорита на характерите и сцените във филма. Това е един добър филм, за ценители на киноизкуството; филм бижу, който събра 64 награди от всевъзможни фестивали по цял свят, от световната си премиера през май 2011 до сега. Филм, който си заслужава да се гледа.
Режисьор и сценарист – Мишел Азанависиюс; продуцент - Томас Лангман. В ролите Жан Дюжарден, Беренис Бежо, Пенелопе Ан Милър, Джон Гудмън, Джеймс Кромуел и др., и три сладки кучета (в ролята на едно), които са страхотни актьори.
Действието във филма се развива между 1927 и 1932, в разцвета на нямото кино, навлизането на звука във филмите, и в началото на голямата депресия в щатите. Филмът разказва за съдбата на Джордж Валентин, звезда на нямото кино и за обратите, които преживява в този отрязък от време. Във филма има блясък, богатство, слава, амбиция, нещастие в семейния живот, красива любов, неточни преценки и липса на далновидност, падение, нещастие, банкрут и въздигане от пепелта до блясъка и славата с помощта на истинската любов. Филмът ще ви развълнува (може и да ви разплаче) и ще ви хареса с човешката история, с красивите костюми, бижута, прически на хората от началото на миналия век.
Филмът спечели преди дни 5 награди Оскар за: най-добър филм, за най-добър режисьор, за главна мъжка роля, за оригинална музика (Людовик Бурс) и за костюми (Марк Бриджес). 1929 година е последната, в която черно-бял, ням филм грабва най-голямата награда на Оскарите; лентата носи името "Крила” и освен приза за най-добър филм, печели и първата награда на академията за най-добри инженерни ефекти. Тогава на церемонията присъстват 270 гости, билетите струват 5 долара, а връчването на наградите трае общо 5 минути. Освен 5-те Оскара, „Артистът” има 7 отличия БАФТА, три "Златни глобус"-а и 6 „Сезара”. Жан Дюжарден получи до сега освен "Оскар", наградата на кинофестивала в Кан за най-добра мъжка роля, "Златен глобус", британската награда БАФТА, наградата на Гилдията на американските актьори, наградата на Австралийската филмова академия, наградите за мъжка роля на филмовите фестивали в Холивуд и Санта Барбара, наградите на Дружеството на лондонските филмови критици, на Дружеството на филмовите критици от Финикс и на Дружеството на филмовите критици от Лас Вегас и наградата "Независим дух".
Въпреки, че за първата седмица от излъчването си филмът не може да влезе в първата десетка по гледаемост в България, "Артистът" постига това, което безброй други съвременни ленти, изобилстващи от специални ефекти, не успяват: той е ням, черно-бял и забавлява без да затормозява, държи интереса на публиката от началото до края. Препоръчвам го за гледане от киноманите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар