09 февруари 2012

„Южнячки”

Безспорният хит на последната седмица в кината, за мен, беше премиерният филм „Южнячки” (САЩ, Индия, ОАЕ / 2011) по романа „Слугинята”, 2009 на Катрин Стокет. Филмът е класифициран като драма, но към това добавям и „политическа”. Сценарист и режисьор е Тейт Тайлър. В ролите: Ема Стоун, Вайола Дейвис, Октавия Спенсър, Майк Вогъл, Брайс Далас Хауард, Сиси Спейсек, Крис Лоуел, Алисън Джани, Джесика Частейн, Катрин Стокър. Филмът е дълъг, близо два часа и половина, но времето минава неусетно; историята е увлекателна, напрягаща, силна и много трогателна и времето въобще не досажда. Филмът е много добър, не се сещам за по-добър филм, който да е излизал по кината през последните месеци, ако не и година. Заслужава си да се гледа (въпреки, че може да ви разплаче), препоръчвам горещо.
Филмът разказва историите на три жени и покрай тях, историята на малък южняшки град в щатите през 60-те години. Действието се развива в щата Мисисипи и предлага поглед върху движението за граждански права на чернокожите по онова време. В малкия град белите жени се женят рано и още деца, раждат деца, белите бебета се отглеждат от чернокожи жени, които на свой ред са изоставили децата си, за да отглеждат децата на белите и да поддържат домакинствата им. Младите, бели жени са високомерни, жестоки и лицемерни, грижат се за външността си; има красиви, ефирни рокли, красиви прически и бижута; играят карти и организират балове; занимават се с благотворителност, а в същото време забраняват на чернокожите си прислужници да ползват техните тоалетни, понякога ги третират като своя собственост и са готови да ги заменят за най-малкото провинение, без оглед на факта, че същите тези прислужници са ги отгледали. Чернокожите прислужници отглеждат белите дечица, правят пайове и печени пилета, лъскат сребърните прибори, нямат право на личен живот и дори в някои случаи се превръщат в собственост на белите. На фона на останалите, едно бяло момиче се завръща от университет, започва работа в местния вестник и решава, че иска да пише книги. Покрай работата тя се среща с една от прислужницете Ейбълийн, отгледала 17 бели деца, но загубила собствения си син заради расизъм. Ейбълийн и нейната приятелка помагат на младата журналистка с писането на колонката в местния вестник, а после и с писането на историята на сегрегацията в града и щата. Така по неписаните закони на сегрегацията тече живота в малкия южняшки град и който не спазва правилата на малкото общество или не се вписва, бива игнориран и наказан. На фона на живота в Мисисипи, в Ню Йорк набира сили гражданското движение и протестите на Мартин Лутър Кинг....
Филмът има много номинации и награди в последните седмици, включително 5  номинации за Златен Глобус 2012 и 4 номинации за Оскар 2012 за "Най-добър филм", "Най-добра актриса" на Виола Дейвис, "Най-добра поддържаща женска роля" на актрисите Октавия Спенсър и Джесика Частейн, "Най-добра песен от филм" за "The living proof". Филмът спечели награда Златен Глобус за най-добра поддържаща актриса за Октавия Спенсър. Актьорският екип на "Южнячки" е големият победител при 18-то обявяване на годишните награди на Гилдията на филмовите актьори в Холивуд. Отличията, с които бе удостоена лентата, са за най-добра актриса - Виола Дейвис, за най-добра женска поддържаща роля - Октавия Спенсър, и за актьорският състав.
 PS. Филмът получи и Оскар за поддържащата роля на Октавия Спенсър на 84-тото раздаване на наградите на Американската филмова академия на 26 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар