02 август 2013

Най-добрата оферта


снимка на cinefish.bg

От миналия петък по кината у нас върви последният филм на Джузепе Торнаторе – „Най-добрата оферта”. Аз го гледах още с пускането, филмът си е наистина добра оферта, тъй като е доста интригуващ, но от един момент нататък прозрях края му, поради което не останах въодушевена от гледането му и нетърпелива да пиша за него. Филмът е с интересен сюжет, на моменти бляскав и подтикващ към мечтателност, с лека криминална нотка и странна любовна история, с малко загадъчност и мистериозност и  много психология.
Най-добрата оферта” (The Best Offer/La migliore offerta, Италия, 2013, 124’) е романтична драма с режисьор и сценарист Джузепе Торнаторе, музика Енио Мориконе. Участват Джефри Ръш, Доналд Съдърланд, Джим Стърджис, Лия Кебеде, Филип Джаксън, Силвия Хукс и др.
Филмът ни разказва за ексцентричен и егоцентричен оценител на антики и произведения на изкуството; действието се развива на търгове на аукционни къщи, в красиви и богато обзаведени къщи, в луксозни хотели и ресторанти; сред кристал, антики и картини и добре облечени хора. Човек, изтъкан от мании, богат и ексцентричен, изолиран от света и отдаден на изкуството и в частност на колекционирането и съзерцаването на портрети на красиви, замечтани жени; мъж, който никога не е познавал любовта на жена от плът и кръв – това е главният герой. В едни момент животът му се преобръща с главата надолу, когато среща мистериозна жена, с близки до неговите мании и ексцентричност, която успява да влезе под кожата му, да разтърси чувствата и мислите му и да промени завинаги живота му. Филмът е посветен на фалшификатите в изкуството и в живота, на изкуството да се научиш да обичаш, ако се довериш на друг човек, на изкуството на излезеш от подредения си свят и да го преобърнеш наопаки при проява на смелост (акт, който много малко хора дръзват да направят в съвременния свят), на изкуството и стойността на приятелството. Главният герой ни учи, че във всеки фалшификат има по нещо оригинално. На фона на поизпразнения от съдържание съвременен живот бих казала - фалшификат или оригинал (във всички сфери на живота), ако е възбудил интереса ни, добре ще е да се отдадем на съзерцаването, изучаването и отдаването му. Една реплика във филма ме подразни -  че никога мъжът не знаел дали е направил най-добрата оферта за жената, с която е – това е сексистко и погрешно, защото истинската любов не е оферта...
Филмът е увлекателен, интригуващ, бляскав, пълен с метафори в образа, с неочакван (за мен очакван край), свеж полъх сред вълната екшъни, които заливат кината и си заслужава да се гледа.

1 коментар:

Публикуване на коментар