31 август 2013

Параноя



снимка на cinefish.bg

От вчера по кината тръгна филм с малко психарското заглавие „Параноя“. За киноман, като мен, затъжил се за нещо, различно от филми за вампири, върколаци, анимации и екшъни, с които беше пълен летния киноафиш, това беше зелена лампичка за скок към близкото кино.
Параноя“ (Великобритания, 2013, 110 мин.) е по-скоро трилър отколкото драма; световната му премиера беше на 16-ти август и очаквах да се появи тогава и у нас, но уви премиерата се забави с две седмици. Режисьор на лентата е Робърт Лукетич, сценаристи Бари Леви и Джейсън Дийн Хол. В ролите: Харисън Форд,  Гари Олдман, Лиъм Хемсуърт, Ричард Драйфус, Амбър Хърд, Джош Холоуей, Джулиан МакМеан, Лукас Тил и др.
Филмът е интересен, динамичен, на моменти напрегнат; не крие големи изненади и не е нещо велико като психология на героите, но е приятен за гледане, а присъствието на големи имена като Гари Олдмън и Харисън Форд донякъде компенсира някои минуси в сюжета. Четох някъде да го сравняват с „Фирмата“ (The Firm, трилърът на Сидни Полък от 1993-та с Том Круз и Джил Хекмън), но филмът поне на мен с нищо не ми напомня на „Фирмата“; по-скоро през цялото време ми напомняше на „Двуличие“ (Duplicity, трилър от 2009-та с Джулия Робъртс и Клайв Оуен на режисьора Тони Гилрой, който филм много ме изкефи като го гледах наскоро, тъй като темата също беше големите корпорации и промишленият шпионаж, но в случая с Двуличие мястото на действие беше фармацевтично-козметичния бизнес).
„Параноя“ е екранизация по едноименния роман от Джоузеф Файндър, публикуван  през 2004-то г., който се превръща в един от бестселърите на годината, оглавявайки класацията на New York Times (издаден е и на български).
Историята разказва за успеха на двама мъже, успели да изградят големи компании в света на иновациите, високите технологии и телекомуникациите, като някога единият е бил ментор на другия, а след време се превръщат в най-големите конкуренти и врагове, готови на война с помощта на промишления шпионаж. Двама мъже, които се движат, водени от своето его в свят на успех, богатство, пари, власт, влияние; свят на големи умове, но и свят на алчност, измама и други престъпления. Между тях попада млад мъж, който принадлежи на една класа, но мечтае да принадлежи на друга, съблазнен от богатството и властта; мъж с амбиция, знания и умения, който знае как да се възползва от дадена ситуация максимално; който в хода на търсене също се поддава на егото и изгубва себе си, но накрая успява да намери правилния път (като спечелва отново и любовта и всички заживели щастливо).
Филмът е интересен и приятен за гледане, на мен ми хареса и го препоръчвам за гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар