26 декември 2018

Празник за оперното изкуство с Дон Карлос



В навечерието на Коледа, на сцената на Софийска опера и балет, се състоя едно от големите събития за този оперен театър през 2018 – 30-ти юбилей на операта „Дон Карлос“ от първото представление на софийска сцена. За операта „Дон Карлос“ в представяне на Софийската опера този блог е писал и преди тук. Представлението на 23 декември беше посветено и на 90-годишнината от рождението на композитора и диригента Иван Маринов.
Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, асистент-режисьор е Вера Петрова, сценография Любомир Йорданов, художник на костюмите Даниела Йорданова.
„Дон Карлос“  е опера от Джузепе Верди в пет действия, с пролог и седем картини. Либретото на „Дон Карлос“ е написано от Жозеф Мери и Камий дю Локл по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Действието се развива в Испания около 1560 г.
На пулта беше младият диригент от Германия Михаел Балке, гостуваха АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА в ролята на Елизабет Валоа и КАМЕН ЧАНЕВ в ролята на Дон Карлос. Точно преди година, на сцената на Софийската опера, слушах за първи път на живо Александрина Пендачанска и Камен Чанев в главните роли в Тоска и тогава си казах, че не трябва да пропускам гостуванията на двамата. След това имах късмета да слушам Камен Чанев в Риголето и стана любимият ми тенор. Гласът и играта му носят мелодичност (да не кажа звън на камбанки) и емоция и завладяват всеки, който го чуе; като човек изглежда позитивен, отворен и слънчев; публиката в София много го харесва и аплодира.
За първи път в този спектакъл се изявиха в ролята на Родриго, маркиз Поза: АТАНАС МЛАДЕНОВ и в ролята на принцеса Еболи: АЛЕКСАНДРИНА СТОЯНОВА-АНДРЕЕВА. И двамата бяха страхотни и публиката ги аплодираше при всяко тяхно изпълнение. Силни гласове, добра игра и отдаденост на ролята. В края на спектакъла и двама бяха дълго аплодирани с Браво от публиката, което ме просълзи от умиление-много се зарадвах, че тези млади изпълнители представиха толкова добре ролите си и бяха толкова харесани от публиката на дебюта си. Браво, поздравления.
В останалите роли: Филип II: Светозар Рангелов; ветеранът, в ролята на Великият инквизитор и преди 30 години: Димитър Станчев; Монах: Стефан Димитров; Тебалдо, паж: Антония Иванова и др. Оркестър и хор на Софийската опера.
Костюмите много ми харесаха, обичам оперни представления с костюми според епохата, за която се отнасят. Като цяло спектакълът много ми хареса; получи се истински празник за оперното изкуство в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар