17 декември 2019

Дон Кихот от Стара Загора – празник за душата



снимка на Държавна опера Стара Загора

В навечерието на Коледа, на сцената на НДК, Балетът на Държавна опера Стара Загора представи спектакъла „Дон Кихот“ със звездите на Щатсбалет Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер. Премиерата на спектакъла е била през ноември 2018 на Фестивала на оперното и балетното изкуство.
Хореограф и режисюр на спектакъла - Аршак Галумян, солист и хореограф на Щатсбалет Берлин; сценография и костюми - Салваторе Русо; асистент-хореограф - Красина Павлова, солистка на Щатсбалет Берлин, художествен ръководител на балета - Силвия Томова.
За първи път присъствах на спектакъл на Държавна опера Стара Загора и много се радвам, че се реших да отделя време, да купя билет и да ги гледам. Последните години в София доста често гостуваше съставът на Държавна опера Русе, но откакто Найден Тодоров се премести в Софийска филхармония, май не са ни гостували повече. Много харесвах спектаклите, които Найден Тодоров поставяше са сцената на НДК с Държавна опера Русе.
„Дон Кихот“ е балет в две действия от Лудвиг Минкус. Води се сред върховите постижения на класическия танц. Гледала съм го в изпълнение на различни солисти и състави не само от България, но и от чужбина.
Спектакълът на Старозагорския балет е прекрасен, празник за душата. Костюмите са много, много красиви, цветни, наистина ферия от багри. Всички от състава танцуват така, че те карат и ти да искаш да танцуваш на мястото си; леко, ефирно, емоционално, в синхрон. От сцената лъхаше красота, настроение, радост, емоция. На мен и компанията много ни хареса. Балетът беше празник за сетивата, празник за душата. Макар и залата на НДК да не беше докрай пълна, публиката дълго аплодира балета; мисля, че на всички се хареса. Смятам, че при следващо гостуване в София, публиката ще е по-голяма. Ще е интересно да видим и някой оперен спектакъл на Старозагорската опера. Радвам се, че и извън София се твори изкуство и красота на високо ниво и пожелавам успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар