08 юни 2020

Това е Нидерландия или защо лалетата са различни




Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ (Why the Dutch are different, Ben Coates) е супер увлекателна книга, която прочетох напоследък. В България книгата е издадена от Издателство ЕРА през 2019, а оригиналната й публикация е през 2015. Авторът е британски журналист и политически съветник, който през зимата на 2010 по стечение на обстоятелствата е блокиран от снежна буря в Амстердам, обажда се на бегло-познато момиче в Ротердам за помощ и така и не си тръгва – остава да живее в Ниските земи, намира си работа, жени се, създава семейство и става нидерландец.
До момента поназнайвах някои неща за Нидерландия, тъй като през 2013 изкарах почти месец в Хага, но чрез книгата научих много любопитни факти, думи на нидерландски и истории, които излизат далеч над обичайната туристическа информация. Винаги съм уважавала нидерландците като отворени към другите, интелигенти, работливи, с високо самочувствие – малко надменни хора, а сега, прочитайки книгата, добих представа какво в историята на страната носи тези качества на жителите й.
На почти 400 стр. Бен Коутс пише едновременно лична история, пътепис и впечатлява с библиографията към книгата. Книгата почива освен на личния опит на автора в продължение на пет години, и на завидна бройка книги, които, като всеки учил и опитен човек, е прочел за историята, изкуството, футбола на страната.
Коутс ни превежда през битката на нидерландиците с водата, дигите, полдерите, вятърните мелници; войната на нидерландците с испанците за независимост; религиозното разделение католици-протестанти довело до създаване на обществените стълбове; Златният век, с колониализма чрез Нидерландките източноиндийска и западноиндийска компании и робството; нидреландския почерк в световния футбол, наложен от треньори като Йохан Кройф и Луис ван Гаал; толерантността към емигрантите, довела до появата в най-ново време на някои проблеми като екстремизъм, политически убийства (Пим Фортаун, Тео ван Гог, Аян Хирси Али) и успех на крайно-десни, националистически формации (Герт Вилдерс); трите големи свободи, с които страната се отличава от останалите в Европа -  либералните регулации на леките дроги, проституцията като редовна професия и правото на евтаназия.
Четейки книгата научих много любопитни факти, като например: в кой град играе „Фейенорд“; защо нидерландците са най-високите хора в Света; как Ню Йорк е създаден като нидерланско пристанище, спирка на търговските кораби, пътуващи от Карибските острови към Европа; за голямото наводнение през 1953, което заедно с Втората световна война и Зимата на глада са големите бедствия през миналия век за страната; за карнавалите на юг, които сравняват с тези в Бразилия; кой е Зварте Пит и защо е толкова тачен; защо нидерландците са толерантни, дисциплинирани и работливи; и кои са проблемите на съвременната държава и общество.
Въпреки, че като стил е малко разпокъсана, книгата е супер увлекателна и много интересна, подходяща за хората, които искат да опознаят малко по-надълбоко страната и народа й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар