21 октомври 2013

Момичето с перлената обица



Момичето с перлената обица“ - известна картина, наричана „Мона Лиза“ на Севера, художествен роман, филм...
Наскоро ми се случи да поживея близо месец в Нидерландия. Два пъти ходих до един малък, красив, живописен, исторически град Делфт – родно място на най-големият нидерландски майстор след Рембранд – Йоханес Вермеер и на създателя на микроскопа Антони ван Льовенхук. Нямаше как да пропусна къщата-музей на Вермеер (Vermeer Centrum Delft, www.vermeerdelft.nl); а една събота специално си отделих, за да направя туристическата обиколка „По стъпките на Вермеер“, която предлагат от центъра.
В музея на Вермеер няма оригинални картини, само репродукции на всичките му платна; музеят е на три етажа, на които могат да се разгледат репродукциите, да се влезе в ателието му и да се погледнат боите му, да се види camera obscura, която той е използвал за перспективата в рисуването си; има документален филм, който се върти, игри и информация върху живота му; цял етаж е посветен на техниката му, на светлината в картините му...картини пълни със светлина, спокойствие, хармония, мистерия, любов. Завидях на изследователите на творчеството му.

St. Luke’s Guild
Йоханес Вермеер (Johannes Vermeer 1632-1675) е роден в град Делфт, Нидерландия; представител на художниците, творили през Златния век в Нидерландия – 17 век. Умира много млад и оставя само 37 картини, които в момента са изложени в различни музеи по света; седем са запазени в Нидерландия – в Хага (The Mauritshuis) и в Амстердам. Роден е в небогато семейството, баща му е имал страноприемница и арт-магазин, след смъртта на баща си наследява търговията му; омъжва се за католичката Catharina Bolnes, като преди това приема католицизма; с жена си имат 15 деца, четири от които умират преди него. Вермеер прекарва целият си живот в Делфт, като след женитбата се премества в къщата на богатата си тъща Maria Thins, която поддържа семейството. Не е ясно кои са учителите на Вермеер; в къщата-музей понастоящем се споменават няколко художници, от които той се е учил и от чието творчество е бил повлиян. Художникът е бил приет на 29 декември 1653 в гилдията на Св. Лука (St. Luke’s Guild), в която се събирали артисти, художници, скулптори, грънчари и арт-дилъри и без чиято благословия никой не е могъл да продава произведения на изкуството (понастоящем в къщата на гилдията се помещава къщата-музей на Вермеер, тъй като родната му къща е частен дом, а къщата на тъща му не е запазена, на нейно място е красивата католическа катедрала Maria van Jessekerk); от приемането до 30-тата си година той е избиран няколко пъти за председател на гилдията. Pieter van Ruijven е благодетеля на Вермеер, който купува голяма част от картините му. Вермеер е погребан на 16 декември 1675 в Старата църква (the Old Church), където днес може да се види надгробния му камък в пода на църквата; твърди се, че финансовите проблеми, свързани с войната и изхранването на 11 деца са причина за преждевременната му смърт. След смъртта му съпругата продава някои от останалите им картини, за да погаси дълговете на семейството.
Вермеер създава няколко картини с библейски и митологични сцени, два градски пейзажа и множество портрети и битова живопис; основна тема е любовта, която не е ясно изразена в основния план, а е скрита в детайлите в картините. Особеното в неговото творчество е майсторството му да предава светлината; друго характерно е, че за пръв път изобразява бременни жени. В картините „Астрономът“ и „Географът“ се предлолага, че Вермеер е рисувал Антони ван Лювенхук.

Момичето с перлената обицае може би най-популярната картина на известния художник. Картината е рисувана с маслени бои върху платно през 1665 г. Заедно с другата му най-известна картина „Изглед от Делфт“ се съхранява в кралската галерия Маурицхойс (The Mauritshuis), Хага. Този музей е признат за един от най-хубавите малки музеи в света; съдържа малка, бляскава колекция от големите холандски и фламандски майстори от 16 - 18 век. Аз имах щастието да разгледам музея през 2008-ма; в момента музеят е затворен за няколкогодишна реконструкция до 2014-та, а част от колекцията му е изложена в Gemeente museum, Хага (естествено не се въздържах и разгледах и този път изложената там част от колекцията на кралската галерия). До 2014-та „Момичето с перлената обица“ е на световно турне, понастоящем е в Ню Йорк.
Нямаше как след пътуването ми до Делфт и запознаването в детайли с живота на Вермеер да не изгледам и филма, посветен на него. Филмът „Момичето с перлената обица“ (Girl with a pearl earring, Великобритания, Люксембург, 2003 г., 96 мин.) е биографична романтична драма по едноименния роман на Трейси Шевалие. Режисьор Питър Уебър, сценарист: Оливия Хетрийд. В ролите: Колин Фърт, Скарлет Йохансон, Том Уилкинсън, Джуди Парфит, Килиън Мърфи и др.
Романът и филмът съчетават по интересен начин исторически детайли и художествена измислица, като е разказана историята по създаването на едноименната картина на Вермеер. Казват, че романът е изпълнен със страст и поезия, истинска литературна перла. Във филма художникът разкрива на младата прислужница тайната на светлината, а тя му помага в приготвянето на бои и подбора на цветове за картините, като той успява да погледне в нея и да увековечи образа й за поколенията. Филмът дори за миг не ми доскуча въпреки бавното развитие на действието, има 3 номинации за "Оскар", 12 награди и още много номинации. Заслужава да се гледа от ценители на живописта и на Вермеер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар