19 октомври 2013

Viva Verdi

снимка от сайта на Софийска опера
На 15 октомври Софийската опера и балет откри сезон 2013/2014 с премиера на операта "Аида" от Джузепе Верди, посветена на 200-годишнината от рождението на италианския композитор. Годишнината се отбелязва с представления на два от по-старите спектакли в репертоара – „Бал с маски“ и „Дон Карлос“ и с две премиери през октомври и ноември – на „Аида“, и на „Травиата“ (премиера на 28-ми ноември). Аз гледах „Аида“ на 16-ти, тъй като за премиерата нямаше билети още в началото на септември (поздравления на администрацията за маркетинга).
Аида“ е опера в четири действия (седем картини) от Джузепе Верди, написана през 1870 г.; либретото е писано от четирима автори. Действащи лица: Фараона на Египет — бас (Димитър Станчев), Амнерис, негова дъщеря — мецосопран (Гергана Русекова), Аида, робиня, етиопска принцеса — сопран (Габриела Георгиева), Радамес, египетски военачалник — тенор, Рамфис, върховен жрец — бас (Светозар Рангелов), Амонасро, цар на Етиопия, баща на Аида — баритон (Нико Исаков), Вестител — тенор (Хрисимир Дамянов), главна жрица — сопран (Любов Методиева). Жреци, жрици, военачалници, придворни, войни, роби, пленници от Етиопия, египетски народ, танцьори, танцьорки и др. Действието се развива в Мемфис и Тива по време на царуването на фараоните. По мнение на музиковеди музиката на „Аида“ се отличава с неповторимо мелодическо богатство. Независимо от източния сюжет тя е италианска, като на места в нея има вложена известна екзотика. Оркестърът е много колоритен и с богата звучност. Той няма съпроводна роля, а в партията му се разкриват душевните преживявания на героите. Музиката не е изградена върху отделни музикални номера, а на големи и широко разгърнати сцени.
Спектакълът, който гледахме е копродукция на Софийската опера с Арена ди Верона. Режисура, сценография и костюми – на аржентинеца Уго де Ана; диригент Ерих Вехтер (който с „Аида“ встъпва като главен диригент на операта ни); хореография Леда Лойодиче.
Операта разкрива сложният свят на човешките взаимоотноошения, на любовта и ревността, на предаността и предателството, на дълга към родината и към любимия човек. Спектакълът беше зрелищен заради сценографията си (уникална, за пръв път виждам на наша сцена подобна), както прочетох някъде  - на самия ръб между модерното и традиционното, като така би задоволил както най-консервативните меломани, така и онези, които копнеят за свеж полъх в оперната зала. Сцената ни пренасяше в пирамида, в гробница; в дъното на сцената имаше огледална повърхност, която отразяваше героите и те се вижда отново в дълбочина в определени моменти, в други тази повърхност ставаше прозрачна и зад нея се разкриваше втори план на действие (друга сцена). За цялостният успех на сценографията допринасяше и художественото осветление върху декора, което придаваше различна атмосфера и внушение. Габриела Георгиева и Гергана Русекова пяха много силно и вложиха драматизъм в играта си и получиха доста аплодисменти от публиката на края (включително подвиквания браво). Като цяло спектакълът отнесе доста аплодисменти и вероятно се е харесал на всички зрителите. На мен операта като спектакъл ми хареса, но музиката на Верди не успя да ме грабне, тъй като няма много познати арии и е пълна с доста групови изпълнения. Все пак си заслужава да се гледа. Следващите представления на „Аида” са на 19 октомври и 1, 2, 3 ноември.

Паралелно с честванията на Верди в Софийската опера до 10 ноември в зала 4 на НДК могат да се разгледат сценични костюми и декори от италианската опера в рамките на изложбата "В памет на Джузепе Верди", съвместна инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската опера и балет под патронажа на посолството на Италия в София. Изложени са 20 костюма, 8 оригинални афиша, 31 скици и 59 рисунки от произведения като "Травиата" , "Аида", "Риголето", „Трубадур", "Ернани", "Атила" , "Разбойници", "Отело" и др. предоставени от историческия архив на Римската опера. Изложбата дава старт на поредица от събития по случай 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер в НДК. Концерт с техни творби ще се състои на 27 октомври в зала 1 от 18,30 ч. Той е в партньорство със Софийската опера и балет.
Меломаните в морската столица Варна пък ще могат да се насладят също на изкуството на Верди през този сезон с представления на оперите  „Травиата”, Аида” и „Набуко”. Приятно гледане и слушане през новия сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар