27 октомври 2013

Въпрос на време


снимка на cinefish.bg

Преди две вечери гледах много добър филм, може би най-смисления, който съм гледала в кината през последните месеци (въпрос на вкус разбира се) -  „Въпрос на време“.
Въпрос на време (About Time, САЩ, 2013, 123 мин.) е романтична комедия с драматични нотки, която тръгна по кината на 18 октомври. Сценарист и режисьор е Ричард Къртис. Участват Рейчъл Макадамс, Бил Най, Домнал Глийсън, Линдзи Дънкан, Том Хъджис, Маргот Елис Роби, Том Холандър, Лий Никълъс Харис и др.
Филмът разказва за способността на мъжете в едно британско семейство да пътуват в миналото и да променят събитията както желаят, да моделират дните си, за да им носят удовлетвореност, наслада и щастие. Историята обаче не акцентира толкова върху ефекта на пеперудата, при който ако промениш едно събитие в миналото, променяш цяла поредица от последващи събития и върху извода, че всяко действие носи определени последствия, всяка грешка предизвиква поредица от събития и евентуално нови грешки, които вероятно ще искаш да поправяш. Историята акцентира върху любовта към родното семейство и към партньора в живота;  върху истината, че е най-добре да впрегнеш способностите си не, за да натрупаш богатство и да лентяйстваш, а да намериш добър човек, който да стане твой партньор в живота; да отделяш време, което да прекарваш с родителите, братята/сестрите си, децата си и да се наслаждаваш на времето с тях; историята акцентира върху любовта между баща и син. Изводът: ключът към щастието се крие в настоящето; да живеем за мига пълноценно, така, че да не искаме да повтаряме деня и да поправяме грешките си в него; всеки ден е безценен и трябва да се живее съзнателно, с радост, съзерцание и да носи удоволствие и щастие.
Филмът на моменти е лек, забавен (може да ви разсмее), ироничен, романтичен, но на моменти е тежък и тъжен (може да просълзи по-чувствителните). Препоръчвам го за гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар