30 октомври 2013

Часове в музея


снимка то cinefish.bg

Обичам да посещавам музеи, най-вече картинни галерии; през последния месец прекарах десетки часове в музеи в чужбина и когато видях едно от заглавията на 4-тия Фестивал на независимото американско кино SO Independent (24 октомври – 3 ноември), реших, че ще го изгледам.
Часове в музея“ (Museum Hours, САЩ, 2012, 107 мин.) е драма на режисьора Джем Коен, който е и сценарист, и оператор, и продуцент. В ролите: Мери Маргарет О’Хара, Боби Зомер, Ела Пиплитц и др.
Филмът на моменти се доближава до документалното кино, изграден е от три сюжетни линии, които се преплитат и изграждат общата картина. Едната сюжетна линия е посветена на почитта към изобразителното изкуство, на излагането на картини в музей, на поведението на посетителите и охранителите в музея, на съзерцаването на детайлите, багрите и сюжетите в картините, на историята на Музея на история на изкуството във Виена; има дори цяла много интересна лекция посветена на творчеството на нидерландския художник Питер Брьогел Стария. Другият сюжет е градския пейзаж в съвремието, картините около нас в ежедневието, които понякога едва забелязваме - архитектурата и случките около нас; голяма част от филма е посветена на град Виена, на малко познати места в него (стори ми се, че филмът е сниман при последното ми ходене в града в края на 2010, началото на 2011-та, тъй като видях реклами на изложба на рисунки на Микеланджело в Албертина, която течеше по това време). Третата сюжетна линия е посветена на случайната среща на двама непознати, мъж и жена, които се запознават в музея, и малко по малко се опознават и сприятеляват. Режисьорът разказва за изкуството в общуването, за помощта към непознат, изпаднал в беда, за търсенето на упора в непознатия град и откриването на подкрепа в труден момент в лицето на непознат; за общите интереси, които сближават. На моменти сцените са мрачни, но в музея са искрящи и колоритни. И така филмът отдава почит на изобразителното изкуство, на картините в музеите, на изкуството в градския пейзаж около нас като архитектура и случайни сцени, на изкуството в общуването.
Който си пада по живопис, картини, музеи, документално кино и случайни срещи да го гледа. Следващи прожекции: 31 октомври (четвъртък), 18:30 в Дом на киното и 02 ноември (събота), 18:30 в Одеон.
Фестивал на независимото американско кино SO Independent продължава до неделя в кината Люмиер, Евро синема, Дом на киното, Одеон и Синема сити Парадайз център с богата програма; аз съм харесала поне още четири филма за гледане в следващите четири дни. Приятно гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар