03 ноември 2013

Интересни предложения от програмата на SO Independent


„Ясно, разбрах“ е много свежа комедия, включена в програмата на SO Independent, 4-тия Фестивал на независимото американско кино (24 октомври – 3 ноември), която гледах преди няколко вечери. Световната премиера на филма е била на 20.09.2013, така че може да се каже, че филмът прави българската си премиера на фестивала.
Ясно, разбрах  (САЩ, 2013, 91 мин.) е комедия със сценарист и режисьор Никол Холофсенър. Участват: Джеймс Гандолфини, Джулия Луис-Драйфус, Тони Колет, Катрин Кийнър, Бен Фалконе и др.
Филмът е лек, забавен, на моменти те кара да се смееш, на моменти става сериозен и те натъжава, кара те да се замислиш за отношенията ти с приятели, роднини, партньори, за грешките на главната героиня (защото според мен тя допусна грешки в отношенията си с новия си приятел, с дъщеря си и с приятелката на дъщерята); не усещаш как минава времето. Филмът разказва за отношенията на мъж и жена, които са разведени и имат дъщери, заминаващи в колеж. И двамата изпитват страхове от оставането сами, от самотата, от търсенето на нови хобита и нови връзки. Общите им интереси, проблеми и вкусове ги сближават, започват интимна връзка, която в даден момент се пропуква от страховете и съмненията, подхранвани от трети лица. Филм, посветен на втория шанс в любовта, на честността в отношенията, на изборите, които правим и последствията, които трябва да понесем от тях. Препоръчвам го за гледане.

Следващият филм, който изгледах в рамките на фестивала и искам да препоръчам за гледане е „Изток“. „Изток“ (The East, САЩ/Великобритания, 2013, 116 мин.) е шпионски трилър  на продуцентите Ридли и Тони Скот със сценарист и режисьор Зал Батманглидж (сценарист е и актрисата Брит Марлинг). Участват: Брит Марлинг, Александър Скарсгард, Елън Пейдж, Патриша Кларксън, Тоби Кебъл, Джулиа Ормънд и др.
Филмът е динамичен, напрегнат, интересен, провокативен, носещ революционен и романтичен привкус; филм, който те кара да се размислиш. Филмът разказва за работата на агент под прикритие, която работейки за частна разузнавателна фирма се внедрява в терористична организация (или анархистка група), чиято мишена са мултинационалните корпорации, които с производството си засягат живота и здравето на хиляди хора по света. Главната героиня живее в два свята, води двойнствен живот и в един момент започва да се разкъсва между двете реалности, между морала в постъпките на двете страни. Темата е доста актуална, тъй като много организации по света, предимно екологични, съставени от млади хора, в последните години водят битки срещу ГМО производството, срещу замърсяването на морета и океани с петрол, срещу тровенето на екосистемите и измирането на защитени видове, срещу отравянето на водите с химикали и последващите ракови заболявания на хората, живеещи в околностите, срещу фармацевтичните фирми, чийто лекарства са с десетки странични ефекти и тровят хората и т.н. Битката е реална, набираща сили и все по-ожесточена, включваща частни корпорации, разузнавателни фирми и институции и правителствени органи. Битка, за оцеляването на планетата и здравето на хората, срещу големите капитали и властта. Препоръчвам го за гледане.

Последният филм, който гледах на SO Independent е „Думите“ (всъщност не го догледах на фестивала, а в къщи поради техническите проблеми в кино Одеон, което не можа да проведе прожекцията и насрочи нова прожекция за 7-ми ноември; организаторите малко се поизложиха с тази прожекция).
Думите“ (The Words, САЩ, 2012, 102 мин.) е романтична драма с  режисьори и сценаристи: Брайан Клугман и Лий Стърнтал. Участват: Брадли Купър, Джереми Айрънс, Денис Куейд, Зоуи Салдана, Оливия Уайлд, Дж.К. Симънс, Джон Кана, Желико Иванек, Рон Рифкин и др.
Филмът е интересен, разказва истории в историята и насочва към изборите в живота, които всеки прави и чиито последствия всеки трябва да поеме. Филмът акцентира върху клишета, които се използват често, но които са доста верни – миналото не може да се изтрие; всяко наше действие носи последствия; всеки наш избор води последващи събития, които трябва да приемем и да понесем отговорността за тях; всяко нещо има цена, която ще платим и т.н. Филмът разказва за млад писател, който добива известност и успява да продаде книгите си след като си присвоява чужд текст и става известен благодарение на него. Филмът ни говори за амбицията; за желанието за успех, известност и живот в богатство; за морала, честността, любовта, отговорността. Препоръчвам го за гледане; филмът ще се прожектира на 7-ми ноември от 21,00 в Одеон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар