17 ноември 2013

Киномания 2013 със силен старт


снимки на cinefish.bg

На 14 ноември, четвъртък, в зала 1 на НДК се състоя официалното откриване на Киномания 2013 (14.11 – 01.12 2013) с биографичната драма „Иконом на седем президента“. Това, което ми направи веднага впечатление, беше, че залата не беше пълна, нямаше и една 1/3 запълнени места, а помня времена, в които залата е била пълна на Киномания, особено на откриване.
Иконом на седем прецидента“ (Lee Daniels' The Butler, САЩ, 2013, 132 мин.) е биографична драма на Лий Даниълс, който е сценарист и режисьор. Световната й премиера е през август тази година, а премиерата в България е на Киномания. В ролите: Форест Уитакър, Опра Уинфри, Робин Уилямс, Джон Кюсак, Куба Гудинг Джуниър,  Джейн Фонда, Лени Кравиц, Ванеса Редгрейв, Марая Кери и др.
Филмът е много добър и трябва да се гледа задължително от киноманите. Лентата проследява живота на чернокож мъж в Щатите, като наред с неговите лични истории (драматични събития и успехи), са разказани и основните събития, белязали историята на САЩ, най-вече в периода 1950-1980, като се почне от 30-те години и памуковите плантации, мине се през сегрегацията и борбата на чернокожите за равни права, през убийството на Кенеди, Виетнамската война, апартейда в ЮАР и завърши с избирането на Барак Обама за президент на Щатите. Филмът е интерпретация на живота на Юджийн Алън, който работи като иконом в Белия дом между 1957-1986 и става свидетел на управлението на няколко президента (от Айзенхауер до Рейгън); посветен е на проблемите на чернокожите и отвоюването от тях на достойно мястото в обществото. Филмът е интересен, увлекателен, не се усещат двата часа и половина, тежък, на моменти сърцераздирателен, информативен, вдъхващ размисъл и респект. Препоръчвам го горещо за гледане. Следващата му прожекция е на 23 ноември от 20,30 часа в Одеон.

Друга биографична драма, която гледах на Киномания снощи е „Зад свещника: Моят живот с Либераче“ (Behind the Candelabra, САЩ, 2013, 118 мин.) на режисьора Стивън Содърбърг, по книгата на Скот Торсън. Филмът е представен в Кан през май, световната му премиера е през септември 2013, и лентата има вече няколко награди Еми. В ролите: Мат Деймън, Майкъл Дъглас, Дан Акройд, Скот Бакула, Роб Лоу, Деби Рейнолдс и др.
Филмът проследява бурната връзка между ексцентричния пианист Владиу Валентино Либераче, който е известен шоумен в Щатите през 60-70-те и доста по-младия му любовник Скот Торсън във времена, когато хомосексуализмът е тема табу. Режисьорът се фокусира не толкова върху живота на Либераче, колкото върху ексцентричната му и противоречива личност и върху взаимоотношенията му с интимните му партньори. Филмът е интересен, но не е нищо особено; любовна история между двама хомосексуални, единия, от които е богат и известен ексцентрик, а другия става наркоман. Биографичната драма на Лий Даниълс за живота на Юджийн Алън, за която говорих по-горе, е в пъти по-стойностна и си заслужава да се гледа въпреки, че няма награди (за сега). „Зад свещника: Моят живот с Либераче“ може да се гледа на 17 ноември в Дом на киното и на 18-ти от 20,30 в Одеон.

Филмите на Киномания са обединени в няколко панорами: "Детско кино", "Екранизациите", "Живот като на кино" (тук са събрани биографични филми), "Киното и неговата история", "Класически удоволствия" (тук са включени филми на Фелини и Робърт де Ниро), "Кулинарно кино", „Специални прожекции“, "Фестивал на френския филм", "Фестивал на фестивалите". Билетите са по 10 и 12 лв., за пенсионери и учещи - 8 лв. Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", Дома на киното и "Евросинема“. Колкото до някои възмутителни организационни пропуски бих споменала следните: обикновено в НДК в билетния център работят една или две каси, хората са на работа и идват за билети в 18,30, когато се извиват огромни опашки, жените работят доста бавно и зрителите страшно се изнервят - не могат ли да се пуснат повече каси?!; вече две вечери съм в зала 1 от 19 часа и е страшно студено, моите приятели стоят с палта и шапки, аз съм по-разсъблечена, но е студено – може ли да сме дали по 12 лв за билет и да мръзнем от студ, как да се насладиш на филм 132 минути, когато трепереш от студ?! В мултиплексите билетите са по 9 лв, салоните са отоплени и седалките удобни; за тоалетните на НДК, които са без осветление не си струва да споменавам. Та къде са организаторите да се справят с някои битови проблеми?!Фестивалът не е само добра селекция, а и удобство и наслада за зрителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар