24 ноември 2013

Принцеса Даяна



снимка на cinesifh.bg

Изборът за петък вечер на кино тази седмица беше едно от интересните предложения в програмата на Киномания 2013 – филм за един от хората, които много съм харесвала през живота си, за една вдъхновяваща жена – Принцеса Даяна.
Принцеса Даяна“ (Diana, Великобритания, Франция, Швеция, 2013, 113 мин.) е биографична драма на немския режисьор Оливер Хиршбигел, със сценарист: Стивън Джефрис, базирана на книгата на Кейт Снел от 2001 г., „Даяна: Нейната последна любов”. Участват Наоми Уотс, Навийн Андрюс, Дъглад Ходж, Джералдин Джеймс ,Джулиет Стивънсън, Кас Анвар, Арт Малик и др.
Филмът е интересен, увлекателен, двата часа не се усещат, тъжен (може да разплаче по-чувствителните и романтично настроените), не е нещо особено като сюжет, не засяга политически теми, но е трогателно човешки; филм, посветен на емпатията и любовта. Лентата разказва за последните години от живота на лейди Даяна, за приятелите, които е имала сред обслужващия я кръг, за истинската й любов според някои, за тежестта на славата и влиянието, за културните и религиозни различия и влиянието на семейството в личните отношения, които и до днес са пречка за любовта между някои хора от различна религия и националност и за съвместното им съжителство. Въпреки, че филмът има противоречиви отзиви и не е приет от кралското семейство, на мен ми хареса, защото показва човешкото лице на принцесата, желанието й да помага на хората, да дарява емпатия и любов, да използва влиянието и славата си за полезни каузи и да променя живота на масите за добро; лентата показва тъгата в сърцето й и копнежа да бъде обичана, да бъде близо до децата си; готовността й да направи всичко за любимия човек, защото вярва, че няма невъзможни неща и, че любовта и свободата са много важни за всеки човек. За жалост, според филма и книгата, Дaяна попада на мъж, за когото работата и успеха са по-важни от любовта (както и за 90 % от мъжете на планетата вероятно), мъж, който е готов да пожертва личното си щастие заради неодобрението на семейството (пак срещано явление при 99% от мъжете на планетата). Препоръчвам го за гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар