10 ноември 2013

Капитан Филипс



снимка на cinefish.bg


Премиерата от този петък в кината, е последното превъплащение, на един от любимите ми актьори, Том Ханкс. Ханкс играе в екшъна „Капитан Филипс“ (Captain Phillips, САЩ, 2013, 134 мин.). Този приключенски филм е направен по действителен случай – през 2009 година товарен кораб, плаващ под щатски флаг, е превзет от сомалийски пирати и е първият американски кораб, превзет от пирати за последните 200 години. Капитанът на кораба Ричард Филипс написва след събитията книгата „A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea", по която сценариста Били Рей прави сценария. Режисьор е Пол Грийнграс. Участват Том Ханкс, Баркхад Адби, Баркхад Абдирахман, Картин Кийнър и др.
Няма да разказвам историята, тъй като няма да е интересно; ще кажа, че отидох малко скептично настроена, тъй като смятах, че ще ми е скучно, но все пак тъй като Ханкс прави силна роля и е спряган от разни филмови коментатори за претендент за награди, реших, че все пак трябва да се гледа. Наистина Том Ханкс прави много добра роля; Баркхад Адби, който играе капитанът на сомалийците, също е доста хвален от критиката, тъй като играе много добре за аматьор. Филмът не е никак скучен, двата часа екранно време и малко отгоре не се усещат как минават; като цяло е напрегнат (чак да те заболи главата от съспенс), динамичен, интересен; кара те да симпатизираш на главния герой, да му стискаш палци, а накрая дори да му съчувстваш и да пуснеш някоя сълза.
За мен, като извод от филма, този капитан си е свършил добре работата, като е спазил процедурите и е запазил екипажа и товара, и не виждам защо след  драмата екипажът ще има претенции към него. Все пак обаче филмът е художествена интерпретация, реалните събития вероятно са малко по-различни.  Друг извод от филма е, че малко завидях на притежателите на паспорт за гражданин на САЩ; друго си е да си гражданин, за когото държавата изпраща военни кораби и морски тюлени, за да бъде спасен живота ти; знам, че като български гражданин държавата почти на сто процента няма да си помръдне пръста да ме спаси, където и да съм по света и каквото и да ми се случи, което е тъжно. Но това е отделна тема. И така филмът си заслужава да бъде гледан от почитателите на Том Ханкс. С нетърпение очаквам и следващото му превъплащение в  Спасяването на мистър Банкс“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар