23 май 2021

Евровизия 2021


Тази седмица, след година отлагане заради световната пандемия, в Ротердам, Нидерландия, се проведе на живо 65-тото издание на песенния конкурс Евровизия. Конкурсът е основан през 1956 и този блог и преди е отразявал отделни издания и политическия вот на държавите в предходни години (националното жури например на Кипър винаги дава най-много точки на Гърция и обратно, Македония на Сърбия, Азербейджан на Русия, Русия на Молдова и т.н). Тази година участваха 39 държави от три континента.

В първият полуфинал на 18-ти май чухме песните на: Литва (пренесоха ме в 80-те), Словения, Русия, Швеция; Австралия; Северна Македония; Ирландия, Кипър, Норвегия (красиво), Хърватия; Белгия; Израел; Румъния; Азербейджан; Украйна; Малта (удебелени са държавите, чийто песни се класираха за финала в събота). Бяха представени и песните на Италия (ужас), Германия (сладурско изпълнение, с настроение, но не мисля, че е на победител, по-скоро е за детско предаване) и Нидерландия (“Birth Of A New Age.”, където се пее на три различни езика: English, Sranan Tongo, and Suriname), които по право се класират на финала. Харесаха ми много песните на Кипър и Норвегия; също и на Русия, Швеция, Македония, Украйна, Малта; но големият победител на първата вечер според мен беше песента от Азербейджан – въпреки, че не разбирах всичко, което девойката пееше, заради произношението й, в песента имаше ритъм, страст, живот, синхрон в танца, визия; зрелище, и малко хорце по балкански. Радвам се, че осем от моите фаворити за вечерта съвпаднаха с вота на Националните комисии и на зрителите.

Във вторият полуфинал на 20-ти май чухме песните на: Сан Марино (ритъм, страст, зрелище); Естония; Чехия; Гърция (оригинална сценография); Австрия; Полша; Молдова (визията много приличаше на тази на Кипър); Исландия (изглеждаха супер нелепо милите, но ми бяха сладки – напомняха ми 80-те); Сърбия (зрелище, приличаше ми на изпълнението на Азербейджан); Грузия; Албания (накара ме да настръхна); Португалия; България (красиво); Финландия; Латвия; Швейцария; Дания. Бяха представени накратко и песните на Франция (прекалено ала Мирей Матьо), Великобритания и Испания (красиво, но безлично за испанци), които се класират директно за финала. Отново се радвах, че моите фаворити за вечерта съвпаднаха с вота на Националните комисии и на зрителите.

Медиите след първия полуфинал веднага заговориха за спазване на критериите за многообразие (Oh my God), класиране на страни от бившия съветски блок, за некласиране на балканските държави – пак политика; е, балканските страни наваксаха с класиране от втория полуфинал. Нидерландски медии отбелязаха, че 3500 души публика трябва да представи отрицателен тест за коронавирус и да остане седнала по време на шоуто, за да присъства (мен това, което ме учуди е, защо все пак не бяха поразредили публиката през място или две, ами бяха наблъскани един в друг – изкривяване на мисленето ми от проклетата пандемия). Домакините се бяха постарали през трите вечери да направят ретроспекция заради годишнината на предишни години, бяха поканили стари победители, направиха шоу, което да забавлява, а не да намопня за трудния момент. Говорителката Ники и на двата полуфинала ме уплаши освен с ръст (за което не е виновна жената, все пак това е ген), най-вече с грим при представянето на полезните съвети – Боже, хора, защо я бяхте гримирали толкова много, чак като маска?! Жена съм и се гримирам, но се уплаших. Какъв пример се дава на подрастващите, това ли е красотата на жената?! Останалите водещи носеха нормален сценичен грим и бяха много красиви.

Голямо Браво на представителите на Русия, Украйна, Сърбия, Албания, Швейцария, Дания, Испания, Франция, Италия, че пяха на национален език, различен от английски; всички останали заложиха на английски. Песните на Русия, Украйна, Норвегия, Нидерландия, България доколкото разбрах носеха малко по-специално послание.

Като жена изпращам много любов в момента към Нидерландия и Норвегия и естествено стисках палци за техните песни, като българка подкрепях нашето момиче, но като жена от юга, с повече огън и по-бурни емоции, естествено се разтанцувах на южняшките ритми, които покачват адреналина. От песните на Финландия и Италия, въпреки, че дават многообразие в стила, може само да ме заболи глава на подобен концерт, подобно на песента победител през 2006-та.

Моите уважения, но подобни конкурси трябва да създават забавление и зрелище (особено в тежък момент като този, в който Евровизия беше отложена с цяла година) за това костюмите, сценографията, визията, ритмите, танците са много важни, не само вокалните дадености. Това не е конкурс по оперно пеене или госпъл. Отварям скоба, за да кажа, че ходя на опера, слушам всякакви стилове музика от класическа, през джаз, боса нова до мантри и т.н, но на този конкурс, като южнячка, предпочетох песните на Кипър, Албания, Сърбия, Гърция, Азербейджан, Сан Марино, който разпалват страст, желание за танц, за живот. И не съм съгласна с мнението на хора, които коментираха преди финала в защита на нашата песен, цитирам: „Нищо общо с всичкия друг балкански бълвоч в стил "Драгана Миркович" - дебеланки по гащи с маниста и яко гюбеци. Наистина сме други..... Ужасни са. Бодита, а не рокли, блинк-блинк и много крясъци“ . Мда всеки има право на мнение, но смятам, че не сте прави да нападате така изпълнителите на останалите балкански държави. Не сме други, същите балканци сме.

По-нелепо и изнервено гласуване не помня дали съм гледала, тъй като след промяна на регламента не следя много конкурса. Супер странни първи 5 места след гласуването на националните журита (първа Швейцария, втора Франция). По 0 точки от вота на публиката за 4 държави (Нидерландия, Испания, Германия и Великобритания). От вота на зрителите в България най-много точки отидоха за Италия (не мога да повярвам, това няма как да е вярно). Моите фаворити Норвегия, Албания и Азербейджан се изкачиха след зрителския вот, но не достатъчно и заедно с домакина Нидерландия останаха много назад; България остана на 11-то място (съжалявам, но това не беше песен победител). Големият победител на Евровизия 2021 е Италия, на второ място остана Франция, на трето Швейцария. Следващата година живот и здраве конкурсът ще е в Италия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар