12 май 2021

Нежно биле за жената

 

Бих искала да представя на всички жени, които четат блога, една интересна жена, с която животът ме срещна преди половин година – Мила Банкова, която през септември 2019, 6 месеца след като се връща от Перу, полага основите на Нежно биле. Нежно Биле е фирма, група във Фейсбук, а скоро и сайт в интернет, посветени на темата Натурална гинекология за добро женско здраве. Мила прави Нежно биле с идеята да предава знанията, които е получила от Амазонската джунгла и от други жени от Латинска Америка под формата на персонални и групови обучения. По професия е междукултурен сътрудник и антрополог. Завършила е висшето си образование в италианския държавен университет в Милано, магистратура между СУ “Климент Охридски” и “Ла Сапиенца” в Рим. Понастоящем подготвя докторат по фолклористика на тема “Женско тяло и женско здраве”.

Мила е създател на специален Менструален календар, чрез който можем да преминаваме по-лесно и по-осъзнато през нашите различни хормонални фази и на Лечебна сауна за женски процедури. Календарът показва какви билки да използваме, как да разпеределяме времето си спрямо нашето тяло и нашия месечен цикъл. Този календар под формата на голям стикер може да бъде също и помощник в семейната среда, помагайки и на членовете на семейството да се опознаят и да бъдат толерантни към цикличността на женското тяло.

 

-              Мила, здравей. Предстоят ти две събития във Велико Търново до края на месец май. Ще разкажеш ли повече за тях?

-              Ще имам две събития, едното е свързано с натуралната гинекология. В тази среща ще се обсъдят някои техники и билки за женско здраве, например в какви случаи можем да си помагаме сами - инфекция, възпалени яйчници, кисти, хормонален проблем; какво можем да използваме от народната медицина, за да не вредим на здравето си със синтетични лекарства, които натоварват черния дроб и ендокринната система на жената. Предназначено е за всички жени. Другото събитие „Как да подготвя моята дъщеря за първата менструация (менархе)“ е предназначено за майки, на чиито дъщери им предстои да навлязат в този важен женски преход. Организирам ги съвместно с Тони Калушкова от Happy Mums, на 26 и 27 май 2021.

 

-              Разкажи как се зароди идеята за Нежно биле? Какво представлява Нежно биле?

-              Нежно биле се зароди от моят личен трънлив път, сблъсъка със съвременната гинекология и липсата на истинска грижа за женското здраве. Нежно биле е фирма, инициатива и кауза, с която целя жените да се обърнат по-осъзнато по пътя на женското здраве и да не се страхуват от поставена диагноза. В Амазонската джунгла се научих да разпознавам билките и да ги използвам. От много години се лекувам само с билки, помалко с етерични масла – като цяло с натурални средства. Също така съм и су джок терапевт. Каузата на Нежно биле е да има повече здрави и щастливи жени.

В нашата култура не е прието да има приемственост по отношение на женското здраве от майка към дъщеря. Това, което за мен е важно жените да знаят, е не само употребата на билки, но как да се справят с емоциите си, защото жената преминава през различни хормонални фази, които определят настроението и емоциите й. Много неща не знаем като големи, защото като малки не са ни учили. Жената трябва да се вслушва и съобразява със собственото си тяло и да разпределя задачите си спрямо хормоналните нива и по този начин да е по-щастлива и по-ефективна в живота си. Има неща, които не могат да се излекуват с натуралната гинекология (например срастване, извънматочна бременност и др.), но голяма част от заболяванията, жената може да излекува с натурални срества и техники. За хората като цяло голям проблем е времето и липсата на време и на търпение, нямат време за себе си и искат всичко да се случи веднага. Тази свръхактивност и свръхпродуктивност не води да качествен живот и натоварва здравето ни. За щитовидна жлеза например най-доброто лечение е пеенето.

Друга важна тема за мен е подготовката за първата менструация - момичетата трябва да бъдат подготвени за това, какво им предстои в живота, да изградят доверие с майката по отношение на женското здраве. Менструацията е тема табу и дори в днешно време знанието стига до подхъврляне на дамски превръзки и лаконично обяснение. Направила съм курс под формата на игри с майките, разкази и нови перспективи (вкл и различни ритуали в различните култури), в който да им покажа как да поднесат по интересен начин определена информация и да подходят приятелски към своите момичета. Често след настъпването на менархе, младите момичета изпитват срам, неудобство и неяснота по отношение на своята менструация, затварят се към родителската фигура в своя нов свят от хормонални промени. В повечето случаи след този преход е вече късно да се изгради доверие между майка и дъщеря в темите за женското здраве и сексуалността. Тази липса на предаване на познание между поколенията по отношение на женското тяло и женските процеси е част и от нашата традиционна култура. Момичетата остават дълги години с впечатлението, че това е нещо мръсно, нечисто и срамно. И до ден днешен жената смята, че менструалния цикъл е тегоба и проклятие, нещо мръсно и тайно, което пречи на живота, а чрез него можем да диагностицираме здравето си и това е голяма сила, която можем да използваме за лична трансформация, тъй като в тези моменти (по време на цикъл) жената получава по-силна връзка с интуицията си, която много често тя подтиска със свръх активност и обезболяващи.

Искам да има здрави жени с повече осъзнатост за женските процеси и женското здраве. Доктурантирата ми е свързана с женско здраве, проучвам темите в българската култура.

 

-              Мислиш ли да събереш информацията за билките, които изучаваш и ползваш в книжка?

-              Мисля да събера информацията в сайта, който предстои да бъде направен, който ще се казва Нежно биле. Ще има и онлайн курсове за майки и по натурална гинекология.

 

-              Благодаря за срещата и успех на двете предстоящи събития; успех и на новия сайт. Надявам се при следваща среща да разкажем за годините в Перу и социалните проекти, по които си работила, както и за читалищата в джунглата, които си основала. До нови срещи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар